Net na de oorlog waren er in Rotterdam straatfeesten en werd er gewerkt aan de opbouw. Ook in Kralingen en Crooswijk, veel gebeurde na het bombardement. Na de jaren 50 werden de feesten iets kleiner en organiseerden sommige buurten het per straat. Zo ook in de Ketenstraat waar ik woonde. Kralingen bleef per buurt zoals het voor de oorlog was. Veel buurten hadden een eigen winkelstraat en scholen.

De samenwerking kwam pas na de opkomst van de speeltuinen en buurtverenigingen. In Crooswijk was er buurthuis De Branding, clubhuizen Arend en de Zeemeeuw, ’t Vooronder, jongerenclub De Fiets  en wat kleinere vrijwilligersclubjes.

In Kralingen waren er in het begin veel Oranjeverenigingen. In de Polanenstraat  was Ons Vorstenhuis, in Lusthof Vrede en Welvaart en in Jaffa De Lampion met de heer Bronswijk die met zijn vrouw heel veel heeft gedaan voor zijn club in de Fuikstraat.

In de Vlinderbuurt  was wijkcentrum het Vlinderbuurthuis met Hennie ten Hoven die met veel vrijwilligers van alles heeft georganiseerd. In dat gebied vond ook een van de grootste bodemsaneringen ooit plaats welke duurde van 1991 tot 1999. Vroeger stond daar de gasfabriek en de grond daaronder was ernstig vervuild.

Er werden zoveel huizen gesloopt en er werd zoveel grond weggehaald, dat het leek op een oorlogsgebied. Wij woonden toen op de Gerdesiaweg en hebben alles van dichtbij meegemaakt.

In Kralingen West, de buurt met de Ketenstraat, Schinkelstraat, Wollenfoppensraat, Vlietkade en Blaardorpstraat, kregen wij in 1961  van de gemeente in de Blaardorpstraat een leegstand bedrijfspand, waar een timmermansbedrijf in had gezeten, toegewezen om op te knappen. Heel veel vrijwilligers hebben hier uren aan gewerkt en voor het eerst had  Buurtvereniging Vredenoord een eigen ruimte waar van alles gebeurde. De  filmmiddagen waren favoriet. Bij het bekijken van oude foto’s kwam ik deze tegen van dat clubhuis. Ik was bestuurslid en later voorzitter van dat clubje en was daar heel trots op.

Maar gedurende de stadsvernieuwing in de 80-er jaren werd dat gebied gesloopt en heeft de vereniging daarna in diverse tijdelijke panden gezeten. Na veel werk en gepraat en een actie voor het stadhuis op de Coolsingel, kregen wij op het Vredenoordplein, naast de school met gymzaal die was gebouwd op het oorlogspuin van Rotterdam, in 1981 van de gemeente de sleutel van ons nieuwe Clubhuis Vredenoord.

Helaas is jaren later het clubgebouw door brand verwoest. Wat blijft zijn de mooie herinneringen.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.