Surinaams eten is steeds gebruikelijker geworden door de jaren heen. Zeker nu de grote fabrikanten ook de maaltijden naar de schappen van de supermarkten brengen is het wel heel populair om hiermee aan de slag te gaan. Zo kan het dus zijn dat je tegenwoordig op een gewone doordeweekse avond niet langer boerenkoolstamppot krijgt voorgeschoteld, maar Surinaamse bami. Het is namelijk vaak ook wel heel erg gemakkelijk om een maaltijd op die manier te maken. Dat is natuurlijk ook een factor die meespeelt. Al zijn er nog veel meer leuke opties om voor te gaan als liefhebber.

De bekendste van allemaal
Wil je gaan voor een gerecht dat echt Surinaams is? Dan heb je eigenlijk natuurlijk één optie die boven alle andere keuzes staat. Het gaat dan natuurlijk over roti. Dit kent iedereen in Nederland inmiddels wel. Het is ook op heel veel plekken te krijgen. Terwijl de ingrediënten ook gewoon overal voorhanden zijn, zodat je ook heel gemakkelijk zelf aan de slag kan met het maken ervan. Het is het Surinaamse eten wat als een echt feestje wordt gezien om op tafel te zetten. Wel zal je er natuurlijk tijd voor moeten maken om het te bereiden.

De gezonde keuken verkennen
Er zijn ook maaltijden die gewoon goed in een voedingspatroon passen die uit de Surinaamse keuken zijn gekomen. Die zijn inmiddels zo ingeburgerd, dat het ook gewoon heel normaal is geworden om het op deze manier te bereiden, en niet op de saai traditioneel Nederlandse manier. Denk aan broccoli met rundvlees. De manier waarop Surinaamse recepten zoals dit in elkaar zitten is natuurlijk veel aantrekkelijker dan het simpelweg koken van broccoli en het bakken van wat rundvlees om dit naast elkaar op een bord te leggen. Zonder er verder iets aan te doen. Dat is niet interessant.

Ook andere soorten gerechten
Met de roti, bami en nasi zijn de meest bekende recepten uit de Surinaamse keuken wel genoemd. Het is echter bij lange na niet zo dat dit dan ook de enige recepten zijn die je kan proberen. Langzaam maar zeker zie je meer en meer gerechten doorsijpelen naar keukens in andere delen van de wereld, niet alleen in Nederland. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan bakkeljauw. Dit is ook een gerecht dat in Suriname heel populair is, maar inmiddels overal op de wereld wel gebruikt wordt. Zowel op traditionele wijze als in fusion vind je het terug.

Nieuwe maaltijden zoeken
Er is nog wel heel veel te ontdekken als het om Surinaams eten gaat. Het is dus zeker ook de moeite waard om je daar eens op te richten. Zo zijn er steeds meer websites van echte specialisten waar je allerlei recepten kunt vinden die je zelf kan proberen. Ook zijn er natuurlijk nog de traditionele kookboeken die vol staan met goede mogelijkheden. Het is zeker niet ondenkbaar dat in de komende jaren alleen maar meer gerechten uit Suriname hun weg naar de eettafels in Nederland en de rest van de wereld zullen vinden. Dat is altijd aantrekkelijk.

Gerechten vooraf en als toetje
Ook interessant is het om te bekijken wat er naast de grote maaltijden allemaal in de keuken uit dit Zuid-Amerikaanse land komt. Het is bijvoorbeeld wel zo leuk om er zeker van te genieten om een lekkere soep op te lepelen. Zoals je ook van de zoete nagerechten kunt genieten. Zeker ook omdat die heel anders zijn dan de toetjes die je gewend bent uit Nederland. Het is vooral altijd interessant om te ontdekken hoe er met smaken wordt omgegaan als het gaat om Surinaams koken. Je zal merken dat dit heel anders in elkaar steekt.