Tersluikse blikken

Elke eerste zondag van de maand komen tangodansers bij elkaar in de sfeervol verlichte Maassalon van Podium O 950, het mooie Rietveld gebouwtje aan de Maas. Als een geheim genootschap vinden zij de weg naar sfeervolle muziek en een warme ambiance.

De ware tangoverslaafde beperkt zich niet tot zijn eigen stad, maar zoekt zijn sfeer en muziek overal in het land. DJ Coos’ liefde voor de muziek dreef hem ertoe een eigen tangosalon te beginnen. Zelf al jaren fervent tangodanser en behept met gevoelige oren, week hij soms uit voor de kwaliteit van het geluid. Bovendien heeft hij een uiterst verfijnde keuze in de muziek die hij draait, die door heel Nederland en zelfs daarbuiten, furore heeft gemaakt. Dansers komen voor DJ Coos’ muzikale accenten en kwaliteiten.

Cabeceo
Vrouwen zijn er meer dan mannen, en een flink aantal dames staat dan ook geanimeerd te praten aan de kant. Maar vergis u niet, tersluiks werpen de dames en de heren elkaar veelbetekenende blikken toe. Met de zogeheten cabeceo (vragende blik. Red.) vraagt de heer de dame op afstand ten dans. Pas na een bevestigende blik steekt hij de dansvloer over om zich bij zijn danspartner te voegen.

‘Vocabulaire’
De dans zelf is een improvisatie tussen de twee partners. Er is een ‘vocabulaire’ aan passen, waarmee als het ware, als met de letters van het alfabet, een brief wordt geschreven. Of die prettig is om te lezen, ligt aan de klik tussen de dansers. Er zijn verschillende stijlen, onderwezen door verschillende scholen. Zo zijn er in Rotterdam het bekende Cuartito Azul dat al meer dan 10 jaar een bloeiende tangoschool heeft naast het Centraal Station, het jongere maar ook ervaren TangoWorks op het Coolhaven- eiland, en Alma de Tango die op verschillende locaties in de stad lesgeeft.

Tango in de Maassalon van Podium O 950

‘Neolonga, Tango aan de Maas’, elke 1e zondag van de maand 19.00-23.00 uur in de Maassalon van Podium O 950, Oostmaaslaan 950 (voormalig Visser ‘t Hooft gebouw), Rotterdam- Kralingen, www.neolonga.nl. Eerstvolgende keer: zondag 3 februari 2013. KB