Volledig toerekeningsvatbaar?

Tegen Kralinger Mohamed B. (42), die december vorig jaar in zijn woning op de Gerdesiaweg Abdelmonem Jamili met messteken in zijn hals om het leven bracht, eiste de aanklager onlangs 12 jaar cel voor doodslag. Volgens Justitie en gedragsdeskundigen is de zwakbegaafde Kralinger, die werd begeleid door het Leger des Heils om zelfstandig te kunnen wonen, volledig toerekeningsvatbaar voor het levensdelict.

Tijdens de rechtszaak bleek dat het 43 jaar geworden slachtoffer met een ander regelmatig coke en bier nam bij de Kralinger thuis. Om hem te pesten, zeiden ze Mohamed B. dat ze seks hadden hadden met zijn echtgenote in Marokko als ze daar waren. Het slachtoffer zou haar de bewuste nacht hebben gebeld vanuit de woning op de Gerdesiaweg, waar hij met de verdachte harddrugs en alcohol had gebruikt.

Halve gram coke
“Ik hou van jou. Over twee weken kom ik weer naar je toe. Kom je me halen?” zei hij tegen de echtgenote door de telefoon, voordat de Kralinger hem doodstak. “Gedragsdeskundigen”, stelt zijn raadsman mr. H. Ruysendaal, “vonden in het Pieter Baancentrum bij hem aanwijzingen voor waandenkbeelden en paranoïde psychoses. De vrienden hebben deze zwakbegaafde man gesard. Als hij een halve gram coke zou leveren, zou de kennis alles over het overspel vertellen. Maar er was geen overspel.”

Oordeel rechtbank
De invloed van zijn drugsen drankgebruik en z’n zwakbegaafdheid zijn – volgens de deskundigen en de aanklager – van verwaarloosbare invloed op het plegen van het misdrijf. De advocaat bestrijdt dat. “Wellicht zien gedragsdeskundigen geen verband met het delict, maar de rechtbank moet uiteindelijk oordelen over de toerekenbaarheid”, aldus de raadsman. Uitspraak over twee weken.

(van onze rechtbankverslaggever)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]