Bibliotheek Alexanderpolder aan de Jan Bijloostraat 11 organiseert een tentoonstelling en lezing door Ad Backx over de symboliek en geschiedenis van het mausoleum van Pieter Kruijff Bartholomeus Zn op de begraafplaats Oud Kralingen, vooruitlopend op de ingebruikname van het columbarium op 30 mei door burgemeester Aboutaleb in de aanwezigheid van genodigden.

Ooit lag het dorp Kralingen middenin wat nu de wijk Prinsenland is. Begraafplaats Oud Kralingen, toentertijd de begraafplaats rondom de gesloopte dorpskerk, is het enige restant van dit vroegere dorp. Architect Ad Backx bestudeerde de geschiedenis en de details van dit gebouw. Daarover gaat zijn lezing. Hij maakte ook de tekeningen en was betrokken bij de restauratie van dit unieke gebouw, het mausoleum op de historische begraafplaats.

Doodssymbolen
Het mausoleum werd in 1911 gebouwd voor de familie van Pieter Kruijff Bartholomeus Zn. Deze grafkapel in Neoromaanse stijl is een Rijksmonument. In en aan het gebouw zijn meer dat 40 symbolen van de dood te vinden. Door deze lezing krijgt men inzicht in de betekenis van de symbolen en de geschiedenis. Er is gelegenheid tot het bekijken van de bouwtekeningen en de details van de symbolen van het mausoleum. Ook kan men een door Ad Backx geschreven boekje over het mausoleum kopen waarin de geschiedenis en de betekenis van de symboliek is beschreven; over de verandering van mausoleum tot columbarium.

Aanmelden
De tentoonstelling zal plaats vinden van 26 mei t/m 7 juni. De lezing is op donderdag 28 mei; beide in Bibliotheek Alexanderpolder. De tentoonstelling is te bekijken tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek; aanvang van de lezing op 28 mei is om 19.30 uur en deze zal duren tot ca. 20.15 uur. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De toegang bedraagt 2,50 voor bibliotheekleden, 5,- voor niet-leden. Aanmelden s.v.p. via w.vanbeek@bibliotheek.rotterdam.nl.

Afbeelding: Michel Massar