Vanaf woensdag 5 juni te vinden op diverse (culturele) plekken in de stad: De Gouvernekrant. “We hebben een krant gemaakt omdat wij overtuigd zijn van de toekomst van De Gouvernestraat. Helaas geldt dat niet voor iedereen en dreigt sluiting van dit multifunctionele, veel gebruikte en gewaardeerde theatergebouw per 1 juli 2013.” Aldus Petter van Raalte namens het doorstartteam van De Gouvernestraat.

Het doorstartteam van De Gouvernestraat richt zich op september 2013. Dan moet De Gouvernestraat open als dé plek waar nieuwe makers en nieuwsgierig publiek elkaar ontmoeten. Een plek die veelbelovend talent de kans geeft zich door te ontwikkelen, en bezoekers uitdaagt om nieuwe presentatievormen te ontdekken en zich te laten verrassen. En een plek om, zoals vanouds, weer eens film te kijken in één van de oude bioscoopzalen, die in ere wordt hersteld voor thema-filmprogramma’s. Ook komt er een sfeervolle Cantina, waar Rotterdammers kunnen genieten van een lunch of simpele avondmaaltijd. De Gouvernestraat wordt weer een plek waar het lééft, waar creativiteit is. Waar inspiratie een vruchtbare bodem vindt. Waar wordt gewerkt aan de toekomst. Waar dingen mogen mislukken en waar regelmatig het dak vanaf gaat. En daarmee van onschatbare waarde is voor onze binnenstad. Want precies die levendigheid is tenslotte één van de kernpunten uit het binnenstadsbeleid van het college. Wie langs De Gouvernestraat fietst of loopt, kijkt nu nog tegen een gesloten gevel aan. De Gouvernestraat wil graag een open, publieke plek zijn waar iedereen zich welkom voelt en heeft daarvoor een nieuw gevelplan ontwikkeld.

degouvernestraat.nl

Doorstart
Natuurlijk is er geld nodig om de doorstart te kunnen maken. Om inkomsten te genereren, wordt maar liefst 650m2 van het gebouw vrijgemaakt of omgebouwd tot verhuurbare kantoor- en bedrijfsruimtes. Er wordt op creatieve wijze samengewerkt met partners en partijen die bij De Gouvernestraat repeteren, monteren en presenteren. Indien er door een theater- of dansgezelschap gemonteerd wordt in De Gouvernestraat, kan er korting op de huursom worden ontvangen indien de try-out of première in De Gouvernestraat plaatsvindt. Daarnaast zal er inkomen worden gegenereerd uit verhuur voor congressen, symposia en andere bijeenkomsten. Daar is afgelopen jaren al veel ervaring mee opgedaan. Vanuit de stad is er veel draagvlak voor de plannen. Vele collega-instellingen, kunstenaars, ondernemers en bezoekers hebben aangegeven ons te willen steunen. Verschillende festivals hebben al aangegeven met ons in zee te willen gaan in het najaar. Wij staan in de startblokken om in september weer open te gaan. We hopen dat de gemeente ons die kans geeft. We willen bewijzen dat De Gouvernestraat als plek, als podium, als theater onmisbaar is voor Rotterdam. In 2017 hopen we dat voldoende bewezen te hebben om weer opgenomen te kunnen worden in het cultuurplan 2017 – 2020.”

www.degouvernestraat.nl

Foto: impressie De Gouvernestraat met nieuwe transparante gevel – TomDavid Architecten Wie langs De Gouvernestraat fietst of loopt, kijkt tegen een gesloten gevel aan. De Gouvernestraat wil graag een open, publieke plek zijn waar iedereen zich welkom voelt.