Kunstroute vol hoogtepunten en klinkende namen

De 11de editie van Route du Nord biedt een kleurrijk programma vol hoogtepunten op het gebied van beeldende kunst, architectuur, fotografie, performance, live-muziek, poëzie en andere happenings. Uiteenlopende namen als Rem Koolhaas (O.M.A.), Otto Snoek, Arno Coenen, Guy Tavares, Geert Mul, Harry Merry en Daniël Dee nemen deel aan de kunstroute die van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni 2013 plaatsvindt in het Zomerhofkwartier in Rotterdam-Noord.

Hoofdkwartier van de kunstroute is een groot, leeg kantoorgebouw aan de Teilingerstraat, naast het nieuwe Roodkapje en met de ingang aan de Vijverhofstraat 47. Hier exposeert het gros van de vele kunstenaars die zich hebben aangemeld en met zorg werden geselecteerd door gastcuratoren en Rotterdamse galeriehouders Lenny Oosterwijk (Untitled) en Kiki Petratou (Joey Ramone). Daarnaast nodigden de gastcuratoren en de organisatie zelf een aantal door hen bewonderde kunstenaars en kunstcollectieven uit die met hun werk aansluiten bij het thema van deze editie: ‘Multiples’. Een titel die zich breed laat interpreteren en betrekking kan hebben op media als kunstdruk, grafische kunst en fotografie maar ook inhoudelijke onderwerpen kan behelzen als massacultuur en klonen.

Namen
Route du Nord 2013 toont werk van onder andere Peter de Krom, Otto Snoek, Arno Coenen, Johan Kleinjan, BarKode, Cirque de Pepin, Raoul de Leo, Remty Elenga, Geert Mul, Jan van Nuenen, Mesh Print Club, Sander Buijk, Efrat Zehavi, Fotini Gouseti en Urbi et Orbi, Vice Venus, ZUS, en Sober. Bijzonder is ook de komst van O.M.A., het architectenbureau van de wereldberoemde Rotterdamse architect Rem Koolhaas.

Willem de Kooning Academie
Voor het eerst wordt er op Route du Nord ruimte geboden aan een groep getalenteerde (ex)studenten van de Willem de Kooning Academie. Tentoonstellingsmaker Sarie Nijboer selecteerde Inge Aanstoot, CTRL+C/CTRL+V, Remty Elenga, Sue van Geijn, Henk Gieskens, Marjolein Heije, Ulla van Huizen, Luca Knegtering, Benjamin Li, Moron Mountain, Inouschka de Nooijer en Annette Tjho. Ook zij sluiten zich aan bij het thema ‘Multiples’ met als ondertitel ‘IDEM’.

Labyrint
‘Het Labyrint’ is een idee van beeldend kunstenaar Yasser Ballemans. In samenwerking met architectenbureau Superuse Studios verrijst aan de Raampoortstraat een tijdelijk labyrint waarin gedwaald en verdwaald kan worden maar waar ook programmaonderdelen plaatsvinden.

Muziek en poëzie
Gedurende het Route du Nord weekend vindt er een even gedurfd als gevarieerd muziekprogramma plaats. Zo staat op vrijdagnacht Vijverhofstraat 47 in het teken van de excentrieke electro van Harry Merry, Elle en Dion and the Magic Chords. Op zaterdagavond barst in Roodkapje de rock los met een concert van Santa Cruz, de nieuwe band van het Haagse underground-icoon Guy Tavares (Unit Moebius, Orange Sunshine), voorafgegaan door de lokale helden van Liar’s Dice. Op zondagmiddag klinkt er meer rustige en introspectieve muziek van Ming (Ming’s Pretty Heroes) en The Yes Please, omlijst door de poëzie van Lennart Pieters (campusdichter van de EUR), Umeu Bartelds en Joris Lenstra. Naast bovenstaande dichters duiken gedurende de kunstroute ook Daniël Dee, Rotterdamse stadsdichter Bianca Boer en leden van Poëziepodium Ongehoord op met poëzievoordrachten.

Kunstmarkt
‘Marché du Nord’, de sfeervolle en eigentijdse kunstmarkt van Route du Nord, biedt een breed en vriendelijk geprijsd aanbod van kunst en verlaagt zo de drempel tot het kopen hiervan. De markt vindt op zondag plaats in de Teilingerstraat. Kunstenaars, galeries en geïnteresseerden kunnen zich hier nog steeds voor opgeven via info@routedunord.nl?

Verhuizing naar het Zomerhofkwartier
Verhuizing naar het Zomerhofkwartier Route du Nord ontstond in 2006 als een bescheiden atelierroute, georganiseerd door een groep enthousiaste lokale kunstenaars. Het groeide met de jaren uit tot een grootschalige en prestigieuze kunstroute langs galeries, winkels, horeca en tot tijdelijke expositieruimtes ingerichte renovatiepanden in het Oude Noorden. Het Zomerhofkwartier biedt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen als locatie om compleet onder te dompelen in Route du Nord-sferen. Niet alleen de ruimtes maar ook het straatbeeld worden daarbij verlevendigd met verassende guerrilla- en pop up-acties van muzikanten, dichters, schrijvers en kunstperformers. Er wordt gestreefd naar een mix van bekende, lokale en minder bekende kunstenaars – die traditioneel worden gevraagd nieuw werk te tonen – onder het motto: Van underground tot high end!

Route du Nord wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam, deelgemeente Noord, Havensteder, VSB fonds, CBK Rotterdam, Rotterdam Festivals, Stichting Bevordering van Volkskracht, H.M.A Schadee fonds, Brand! communicatie, Hostel de Mafkees, BIRD, Roodkapje, Mini Mall, Architectuur Film Festival Rotterdam, BAR, Groos, Codum, Trash and Treasures, ZUS, Fabrique Urbaine, Mess/Biergarten, Archiguides, Richting Noordplein, Noord Bruist Festival, STIPO, Bassala, HipHopHuis, Cultuurscout Noord en de locale ondernemers.

RouteduNord DimitriHakke 550pix