Carmen Fernandes: ‘Dat helpen en adviseren, dat zit gewoon in me’ |© David Rozing

Wie weleens in de wijkhub aan de Boezemstraat komt, weet het al: de Crooswijkse Carmen Fernandes is sinds november de nieuwe gastvrouw van deze gemeentelijke locatie. 

Ze wilde het al een tijdje: werken in een wijkhub. En dan het liefst in de hub in haar eigen Crooswijk. Die ambitie heeft ze waargemaakt. Sinds kort is Carmen Fernandes de nieuwe gastvrouw van de locatie aan de Boezemstraat 187.

Als gastvrouw is zij een soort manusje-van-alles. Zo kunnen mensen bij haar een ruimte in de hub reserveren voor een vergadering. Ze zorgt ook dat er altijd genoeg kantoormaterialen zijn voor de ambtenaren die in de hub werken. En is er iets stuk? Dan trekt Carmen aan de bel, zodat het snel opgelost kan worden.

Maar, bovenal is ze natuurlijk hét gezicht van de wijkhub. Ze geeft iedereen een warm welkom. Bewoners met vragen probeert ze zo goed mogelijk te helpen. Hebben ze bijvoorbeeld een goed idee voor hun buurt of straat? ‘Dan kan ik ze doorverwijzen naar de wijknetwerkers. Die kunnen dan helpen.’

Kasten
De rol van gastvrouw past wel bij haar, vertelt ze. ‘Dat helpen en adviseren, dat zit gewoon in me.’ Ze vertelt over de oudere meneer die laatst de wijkhub binnenstapte. Hij had een wat ongewone vraag: hij wilde twee kasten afvoeren naar het milieupark. Hij had zelfs al een ophaalafspraak bij de gemeente gemaakt.

Alleen: dan moeten de meubelstukken wel beneden staan, op straat. En dat kreeg hij in zijn eentje niet voor elkaar. Carmen: ‘Hij woonde op twee hoog. En hij had zelf een lichamelijke beperking.’

Wat te doen? Carmen belde toen prompt twee bevriende verhuizers. Zij hielpen de Crooswijker meteen uit de brand. ‘Ze hebben de kasten zelfs naar het milieupark gereden, dus de ophaalafspraak was ook niet meer nodig. Mooi toch?’

Op de koffie
Carmen heeft het duidelijk naar haar zin als gastvrouw. Maar, ze ziet ook een missie voor zichzelf weggelegd: de wijkhub veel bekender maken in de wijk. ‘Want er gebeuren hier echt zoveel mooie dingen’, zegt ze.

‘Veel Crooswijkers weten bijvoorbeeld niet dat je hier elke woensdagochtend langs kunt komen voor gratis juridisch advies door Stichting Rechtshulp Rotterdam. En dan zit 14 010 hier ook nog twee keer in de week om allerlei vragen te beantwoorden. Ook medewerkers van Havensteder zijn er vaak, net als mensen van het jongerenloket. Het is toch fantastisch dat dit gewoon in de wijk zit?’

Een keer langskomen in de wijkhub? De locatie aan de Boezemstraat 187 is geopend van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 14.00 uur.

(Persbericht wijkraad Kralingen – Crooswijk)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.