Oud-Crooswijk/Oude Noorden – Ook de prullenbakken op de Linker Rottekade zien er een stuk vrolijker uit. Ze kregen – dankzij hulp van lokale kunstenaars – een fleurig jasje, net als hun soortgenoten aan de Zaagmolenkade.

Het ‘wrappen’ van het prullenbakken is een initiatief van bewoners Viola Schaaff en Tom Praŝtalo. Het duo noemt zich voor de gelegenheid het Trash Art Collective.

Eerder dit jaar waren zij betrokken bij het opfleuren van de afvalbakken aan de Zaagmolenkade. Dat leverde veel positieve reacties op. Ook van bewoners aan de overkant van de Rotte.

Viola en Tom besloten daarop het project een vervolg te geven. En wel aan de Linker Rottekade. De prullenbakken tussen de Noorderbrug en de Zaagmolenbrug zien er dus straks een stuk vrolijker uit. Tom legt uit: ‘Door de twee kades met elkaar te verbinden, ontstaat een looproute langs het water, een soort expositie in de buitenruimte.’

Lokale kunstenaars
Voor de ontwerpen werden lokale kunstenaars ingeschakeld. Zo hebben Saskia Haex, Marjolein Delhaas, Mr. Serious, Ultimo11, Steff Black en Iwan Smit een bijdrage geleverd.

Timo van Diesen van Ultimo11 gaf zijn ontwerp (roze kubussen met lichtblauwe achtergrond) meteen een actuele lading, vertelt hij. ‘We maken ons – vooral in Nederland – natuurlijk altijd druk om overstromingen. Maar nu blijkt deze zomer dat droogte ook een groot probleem aan het worden is. Deze twee problemen gaan hand in hand. En het leek mij dus interessant om deze in een werk af te beelden. Om aan te tonen hoe belangrijk water en het klimaat zijn.’

De initiatiefnemers hopen dat de kleurige prullenbakken ook een beetje helpen tegen het afvalprobleem. Als de prullenbakken (in ‘Rotterdamse Stijl’ – straatmeubilair en bestrating) meer opvallen, gebruiken hopelijk meer mensen ze ook daadwerkelijk. Dat is het idee. Viola: ‘We willen minder vuil op straat en in het water. En gelukkig willen meer bewoners dat.’

Trash Art Collective organiseerde zondag 18 september een feestelijke opening. Die viel letterlijk in het water, door de overvloedige regenval, maar ging wel door. Voor degenen die daar toen niet bij waren organiseerde Viola een tweede rondgang langs de prullenbakken aan de Rotte op zondag 2 oktober.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Olievlek
Jorick van Jorsign (www.jorsign.nl) (rode hoodie, zwarte pet) maakte de stickers en bracht die, zonder bubbels, aan. Hij liep mee en had zijn vrouw en 7-jarig dochterje Mint meegenomen. Viola sprak de wens uit dat dit project zich als een olievlek over heel Rotterdam zou verspreiden. ‘Trash Can Art neemt Rotterdam over’. Dit zijn de lokale kunstenaars:

Oude Noorden/Zaagmolenkade: Xaviera Altena, Studio Alerta, NasBami, Sbontje/Rulerz, Dodici Art en Said Kinos.

Crooswijk/Linker Rottekade: Iwan Smit, Mr. Serious, Saskia Haex, Marjolein Delhaas, Steff Black, en Ultimo 11.

Nasbami bedacht de prullenbak die het water van de Rotte moet weerspiegelen. Mint zag er een lachspiegel in.

Stickers
De prullenbak voor stickers met ‘Do’ of ‘Don’t’ is van Marjolein Delhaas. U kunt daarop schrijven wat u wilt, maar veel ruimte is er niet. Bijvoorbeeld: Don’t feed the pigeons. De stickers zijn verkrijgbaar bij: mede-initiatiefnemer Toms Coffee + Paper Goods, Zaagmolenkade 170, 0654-990804, ciao@tomcoffeepapergoods.com, www.instagram.com/tom_coffeepapergoods


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.