Oud-Crooswijk/Oude Noorden – Ook de prullenbakken op de Linker Rottekade zien er binnenkort een stuk vrolijker uit. Ze krijgen – dankzij hulp van lokale kunstenaars – een fleurig jasje, net als hun soortgenoten aan de Zaagmolenkade. De feestelijke opening is zondag 18 september.

Het ‘wrappen’ van het prullenbakken is een initiatief van bewoners Viola Schaaff en Tom Praŝtalo. Het duo noemt zich voor de gelegenheid het Trash Art Collective.

Eerder dit jaar waren zij betrokken bij het opfleuren van de afvalbakken aan de Zaagmolenkade. Dat leverde veel positieve reacties op. Ook van bewoners aan de overkant van de Rotte.

Viola en Tom besloten daarop het project een vervolg te geven. En wel aan de Linker Rottekade. De prullenbakken tussen de Noorderbrug en de Zaagmolenbrug zien er dus straks een stuk vrolijker uit. Tom legt uit: ‘Door de twee kades met elkaar te verbinden, ontstaat een looproute langs het water, een soort expositie in de buitenruimte.’

Voor de ontwerpen werd de hulp ingeschakeld van lokale kunstenaars. Zo hebben Saskia Haex, Marjolein Delhaas, Mr. Serious, Ultimo11, Steff Black en Iwan Smit een bijdrage geleverd.

Timo van Diesen van Ultimo11 gaf zijn ontwerp meteen een actuele lading, vertelt hij. ‘We maken ons – vooral in Nederland – natuurlijk altijd druk om overstromingen. Maar nu blijkt deze zomer dat droogte ook een groot probleem aan het worden is. Deze twee problemen gaan hand in hand. En het leek mij dus interessant om deze in een werk af te beelden. Om aan te tonen hoe belangrijk water en het klimaat zijn.’

Want: de initiatiefnemers hopen dat de kleurige prullenbakken ook een beetje helpen tegen het afvalprobleem. Als de prullenbakken meer opvallen, gebruiken hopelijk meer mensen ze ook daadwerkelijk. Dat is het idee. Viola: ‘We willen minder vuil op straat en in het water. En gelukkig willen meer bewoners dat.’

Trash Art Collective organiseert zondag 18 september een feestelijke opening. Bewoners zijn vanaf 14.00 uur welkom om de kunstzinnige bakken te komen bewonderen. Aan wijkraadslid Rafael Krijgsman de eer om de eerste bak te onthullen, het gaat om de eerste prullenbak vanaf de Zaagmolenbrug.

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.