foto © Jan Hordijk

Het concert van het Laurens Collegium op zaterdag 12 november 15.00 uur in de Laurenskerk te Rotterdam is gekozen rondom het thema Allerzielen. De muziek in het programma ‘Ziel en zaligheid’ brengt verlichting in tijden van rouw. De zangteksten bieden ruimte voor verdriet, maar ook voor hoop, troost en perspectief. Juist de eindigheid van het bestaan inspireerde componisten tot hun mooiste werken. Geworteld in de Laurenskerk brengt het Rotterdamse beroepskoor onder leiding van Wiecher Mandemaker in de donkere dagen van november een moment van bezinning.

Programma
Op het programma staan onder meer de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz. Dit werk wordt gezien als het eerste “deutsches Requiem”. Schütz heeft hierin citaten uit de Bijbel op ingenieuze wijze gegroepeerd en op muziek gezet. Dat is precies wat ook Johannes Brahms later deed in Ein deutsches Requiem, dat heel geliefd geworden is. Daarom zingt het Laurens Collegium van Brahms het Begräbnisgesang. Op het programma staan ook het motet Komm, Jesu, komm (BWV 229) van Johann Sebastian Bach en delen uit het Israelsbrünnlein van Johann Hermann Schein. Het concert wordt afgesloten met het slotkoraal uit de Johannes-Passion: “Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein”.

Het concert wordt verzorgd door het koor Laurens Collegium, Wiecher Mandemaker (dirigent), Hayo Boerema (orgel), Rebecca Rosen (cello) en Daniël Muskitta (contrabas).


foto © Jan Hordijk

Over het Laurens Collegium
Het Laurens Collegium is het beroepskoor van Rotterdam en staat bekend om zijn veelzijdige, energieke uitvoeringen van hoog niveau. “Het koor zong virtuoos en met overgave, en was daarbij woordelijk verstaanbaar.” (NRC) Het kamerkoor staat onder leiding van Wiecher Mandemaker en valt samen met andere ensembles onder de organisatie Laurens Vocaal.

Het Laurens Collegium zingt om de samenleving te doen stralen. Daarom bracht het diverse opnames uit die belangrijke gebeurtenissen en periodes in stad en land markeren, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, de Passietijd en de herdenking op 4 mei. Ook richt het koor zich op andere aansprekende thema’s, bijvoorbeeld de natuur. Zo bracht het koor de cd/dvd-box Die Schöpfung uit. Ook presenteerde het in 2018 een vogelconcert in samenwerking met Natuurmonumenten, waarop in 2019 een passend vervolg kwam in de The Big Sing.

Graag laat het Laurens Collegium zich verder inspireren door samen te werken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Residentie Orkest. Het koor kijkt terug op succesvolle projecten onder leiding van dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden en Marcus Creed. De expertise van het koor ligt in samenwerking met Laurensorganist Hayo Boerema.

Locatie, data en tijden
Zaterdag 12 november 2022, 15.00 uur
Laurenskerk Rotterdam

Kaartverkoop: www.laurensvocaal.nl
Normaal: € 25, Luxe: € 40, Sprintkaarten: € 10