Rotterdam – Het afgelopen weekeinde zijn in en rond een tuincentrum in Rotterdam-Prinsenland 7 verdachten aangehouden voor handel in verdovende midden en witwassen. Het tuincentrum lijkt een dekmantel voor de handel in hennep. Bij zoekingen zijn enige kilo’s hennep en 65.000 euro gevonden en in beslag genomen.

Naar aanleiding van enkele signalen besloten politiemensen het tuincentrum extra in de gaten te houden. Vrijdagmiddag rond half vier zagen ze een overdracht van, naar later bleek, 3 kilo hennep. Aansluitend werd post gevat bij het tuincentrum. Twee mannen gingen het tuincentrum in met een volle bigshopper. Toen het tweetal het tuincentrum verliet zijn zij gecontroleerd en bleken ruim 23.000 euro bij zich te hebben. Hierop is het tweetal aangehouden.

Doorzoeking
Samen met een speurhonden is het tuincentrum vervolgens systematisch doorzocht. De aanwezige personen zijn één voor één gefouilleerd en aangehouden.

Auto’s
De auto’s van beide eigenaren, een Volkswagen en een Passat, zaten vol hennep. Zowel de auto’s als de hennep werden in beslag genomen.

Aanhoudingen
De twee eigenaren, een 26-jarige Capellenaar en een 23-jarige inwoner uit Waddinxveen zijn aangehouden voor de Opiumwet en witwassen. Een 29-jarige inwoner uit Alblasserdam die 5600 euro bij zich had ook voor witwassen. Ook drie andere aanwezigen, een 37-jarige Delftenaar, 37-jarige man uit Bodegraven, 38-jarige Rotterdammer moesten mee naar het bureau.

De verdachten zijn allemaal door de officier in de loop van het weekeinde heengezonden. Het onderzoek wordt voortgezet en zij zullen zich waarschijnlijk later voor de rechter moeten verantwoorden.

Er zal een bestuurlijke rapportage opgemaakt worden met betrekking tot het tuincentrum. Omdat het tuincentrum een dekmantel lijkt voor hennephandel, liggen bestuurlijke maatregelen in het kader van de bestrijding van ondermijning voor de hand.

Ondermijning
Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, maar ook overlast gevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Politie.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.