‘Vrij wonen en zakgeld toe!’

Tweehonderd jaar geleden bepaalde Mejuffrouw Anthonetta Kuyl bij testament dat uit haar vermogen een hofje voor zestien arme weduwen diende te worden gesticht met een bestuur van vier regenten. Zij vergaderen tot op de dag van vandaag (thans met z’n vijven. Red.) in het fraaie Regentenhuis. Het hofje heet Kuyl’s Fundatie en op donderdag 22 mei aanstaande vindt het feest ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan plaats – aan de ‘s Gravenweg 71.

“Iets vertellen over de festiviteiten? Nee, dan is de verrassing eraf!”, stellen de huidige regenten resoluut. Eens in het kwartaal komen ze bijeen voor een avondvergadering in het Regentenhuis. Op tafel staan gevulde dadels met geitenkaas en honing, gemaakt door Joke Zuidmeer, de vrouwelijke helft van het beheerdersechtpaar. Bob de Kuyper is voorzitter van Kuyl’s Fundatie. Mark Glazener secretaris, Juriaan Kok algemeen bestuurslid, Job Dura penningmeester. Ele Dorhout Mees-Le Poole is ook bestuurslid. Zij onderhoudt het contact met de dames. “We noemen ze inwoneressen. In de tijd van Napoleon controleerde de rechterlijke macht de jaarrekening. Dat is nog steeds zo. De president van de Hoge Raad stelt altijd wel een paar vragen over de administratie!”, licht De Kuyper glimlachend de eeuwenoude werkwijze toe.

Kuyl’s Fundatie, ‘s Gravenweg 71, Rotterdam (Kralingen)

Kuyl’s Fundatie, ‘s Gravenweg 71, Rotterdam (Kralingen)

Zestien woningen
Het hof herbergt zestien huisjes voor oudere, alleenstaande dames en een woning voor het beheerdersechtpaar Joke en Cok Zuidmeer. “Op 22 mei werken wij hier precies vier jaar! We houden van mensen en helpen graag. Mijn man doet de klussen en het tuinonderhoud. Ik ben vertrouwenspersoon. Dit werk past bij ons. Je moet een duizendpoot zijn, heel sociaal en diplomatiek en ook nog technisch. We staan naast de mensen en vervullen een soort brugfuctie tussen het bestuur en de dames. Het contact met het bestuur verloopt heel goed!” De hof is geen woningstichting. “De bestuurders stellen het op prijs dat de dames sociaal met elkaar leven. Er is nu een wachtlijst, maar bewoning staat open vanaf 50+. De jongste bewoonster is 55 en de oudste bijna negentig”, vertelt Joke Zuidmeer.

kuyls

 

De regenten vormen het bestuur van Kuyl’s Fundatie. Van links naar rechts, achterste rij: Job Dura, Mark Glazener en Juriaan Kok; vooraan: Ele Dorhout Mees-Le Poole en Bob de Kuyper.

De regenten vormen het bestuur van Kuyl’s Fundatie. Van links naar rechts, achterste rij: Job Dura, Mark Glazener en Juriaan Kok; vooraan: Ele Dorhout Mees-Le Poole en Bob de Kuyper.

Groene vingers
“Iederen is verschillend, de één maakt gemakkelijker een praatje dan de ander, daarom ben ik ook vertrouwenspersoon”, vertelt Joke. “Onze deur staat open. Mensen mogen binnenkomen om even te praten. De hofbewoonsters geven veel steun aan elkaar.” Huisdieren zijn verboden. “Want het geeft ergernis als een kat in andermans tuin wat doet. Maar één van de oudste bewoonsters heeft al heel lang een kat, die niet buiten komt. Dat mag wel. En wij hebben een vogelkastje buiten.” Het gazon ligt er keurig gemaaid bij en de lentebloemen bloeien. “De dames houden hun tuintjes bij. Voor het tweehonderdjarig bestaan kwam een hovenier met instemming van het bestuur”, zegt beheerder Cok Zuidmeer.

Bij de tijd
In den beginne stonden het Regentenhuis en de hofje aan de Schie, maar een bom in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte zo’n ravage, dat huis en hof uiteindelijk werden afgebroken en opnieuw opgebouwd op de huidige plek aan de ‘s Gravenweg, op landgoed Vredenoord. “Op zolder staat het 100-jarige uurwerk van de klok aan de buitengevel. Ik wind dat elke drie dagen op”, zegt beheerder Zuidmeer. “Naast de klok staat een grote spiegel voor de trouwambtenaar!” Want in het Regentenhuis vinden huwelijksvoltrekkingen plaats en feesten. Straks het eeuwfeest!

 

Beheerdersechtpaar Joke en Cok Zuidmeer bij het oude uurwerk op de zolder van het Regentenhuis.

Beheerdersechtpaar Joke en Cok Zuidmeer bij het oude uurwerk op de zolder van het Regentenhuis.

Jubileumboek
De heren Kok, Voogd en Willemse schreven het jubileumboek: ‘Vrij wonen en zakgeld toe! – Kuyl’s Fundatie 1814-2014’, dat tijdens het feest op 22 mei gepresenteerd zal worden en vervolgens te koop is bij plaatselijke boekhandel Amesz aan de Voorschoterlaan in Kralingen.

Monique van der Gaag


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.