De rechter heeft onlangs de 29-jarige Wim K. veroordeeld tot de geëiste negen maanden cel en rijontzegging van een jaar voor de dollemansrit dwars door Kralingen waarbij politieagenten bijna van de weg werden gereden.

Hoewel de aanklager de ten laste gelegde pogingen tot doodslag op politieagenten al had gewijzigd in pogingen tot toebrenging van zwaar lichamelijk letsel, ging de rechter uit van doodsbedreigingen. De crosser scheurde door het centrum van de stad ’s nachts vorig jaar november en was na een botsing al een portier kwijtgeraakt.

Op het Oostplein boorde hij zich bijna in een politieblokkade, maar een agent reed net op tijd een dienstwagen opzij. Op de Oostzeedijk probeerde de Rotterdammer een politiewagen van de weg te drukken, waarna hij pas voorbij de Van Brienenoordbrug staande kon worden gehouden. Hij dacht dat de achtervolgende politiewagens auto’s van gangsters waren die hem hadden bedreigd. Maar dat vindt de rechtbank niet aannemelijk.

De chauffeur krijgt ook nog een rijontzegging van zes maanden opgelegd als gevolg van een eerdere voorwaardelijke veroordeling.

(van onze rechtbankverslaggever)