• CurZus&Zo biedt een ruim aanbod aan kunst en cultuur

Het gaat maar niet over: de behoefte om anderen te laten leren, aan gezonde beweging te laten doen, hun artistieke aanleg verder uit te bouwen en het bijkomende pluspunt: nieuwe mensen te ontmoeten met wie een klik ontstaat, gelijkgestemden met wie je gewoon fijn kunt praten.

door Coby Jansen

Dus toen Janny Nijstad en haar collega’s van Curzus& Zo geconfronteerd werden met bezuinigingen door de deelgemeente Prins Alexander en zagen aankomen dat er allerlei zinnige cursussen zouden vervallen, staken zij de koppen bij elkaar. Daar waren al jaren van veranderingen in hun werk aan vooraf gegaan. Zo moest Stichting Buurtwerk Alexander, dat jarenlang zo ongeveer alle welzijnsvoorzieningen bestierde, inkrimpen en zich aanpassen aan de nieuwe inzichten van de deelgemeente: kleiner en zuiniger. Dit was niet uitzonderlijk, het gebeurde in de hele stad, het welzijnswerk werd uitgedund.

Verzelfstandigd
Zo zagen Janny en haar collega’s hun specialiteit, het organiseren van cursussen op educatief en recreatief gebied, in gevaar komen. En natuurlijk ook hun baan. “De overkoepelende stichting (de SWK groep) waar Curzus&Zo bij hoort, vond het behoud van dit werk zo belangrijk dat ze ervoor koos dat te verzelfstandigen. Dat is natuurlijk nogal een stap, de oprichting van Cur- Zus&Zo, een zelfstandig bedrijf, een soort cursusorganisatie, met negen vaste werknemers. Spannend maar ook erg leuk.”

Dit voorjaar trokken ze in het vroegere buurthuis van Het Lage Land. Dat huren ze en daar hoort van alles bij, een flinke kostenpost natuurlijk. “We moeten de begroting dekkend zien te houden en daar moeten we hard voor werken. Net als vroeger hebben we geen speciale doelgroep voor onze cursussen in de recreatieve sector. Iedereen is welkom en dat werkt op een bijzondere manier. Contacten met mensen met andere achtergronden, dat maakt de sfeer bijzonder en ons werk juist zo mooi. Nu we kostendekkend moeten werken vragen we ook andere prijzen natuurlijk. Dan valt op dat mensen voor wie zo’n cursus prijzig is, toch blijven komen. Ze veranderen hun prioriteiten zodat ze het toch kunnen betalen. We geven onder andere muziekles, dat kost nu 339 euro voor 18 individuele lessen. Dan denk je toch dat dit duur is voor veel mensen, maar ze hebben het er voor over en laten andere dingen schieten.”

Janny Nijstad, hoofd CurZus&Zo

Janny Nijstad, hoofd CurZus&Zo

Kralingen
CurZus&Zo biedt nog steeds een ruim aanbod aan kunst en cultuur, zoals schilderen, gitaarles, volksdansen (de drukst bezochte activiteit), filosofie en bewegen zoals yoga en zumba. Ook taallessen horen bij het aanbod, bijvoorbeeld Nederlands voor pedagogisch medewerkers. Voor scholen heeft Cur- Zus&Zo een groot programma op het gebied van talentontwikkeling. Momenteel is er een kinderkoor in oprichting. Voor kinderen tot 17 jaar is er financiële ondersteuning mogelijk uit het stedelijke jeugd- en cultuurfonds in het geval hun gezin van maximaal 110 % van de bijstand moet rondkomen. Elke week bezoeken meer dan 1000 mensen een van de cursussen van Cur- Zus&Zo. De lijst is lang en kan nog langer worden want: “Mensen met ideeën voor iets nieuws zijn welkom met hun voorstel. We bekijken of daar meer klandizie voor te vinden is”. Ook bewoners en bedrijven van het aangrenzende Kralingen zijn zeer welkom bij CurZus&Zo, voor deelname aan een cursus of voor de organisatie van een workshop ‘in huis’. Maar het is ook mogelijk om ruimte te huren in het pand van Cur- Zus&Zo in het Lage Land, voor teambuilding, een vergadering of als flexibele werkplek. CurZus&Zo kan ook naar de werkplek toekomen voor trainingen, een EHBO cursus of zelfs de organisatie van een workshop op een personeelsfeest.

Vrijheid
“Het was een grote verandering om de oude organisatie uit te gaan maar het is ook positief, want we hebben meer vrijheid wat betreft het aanbod en de werkwijze van ons nieuwe bedrijf. Het loopt al aardig maar we moeten nog veel meer bezoekers welkom heten om te blijven bestaan. Voor de bestaande cursussen, maar ook voor meer variëteit in het aanbod waarvoor we graag nieuwe ideeën van bewoners uit de ruime omgeving horen”, besluit Janny Nijstad.

Sinterklaas heeft in ieder geval aan hen gedacht: precies op 5 december is het naambord van CurZus&Zo op de gevel geplaatst!

CurZus&Zo: Remmet van Milplaats 15 (vroegere Buurthuis Alexanderpolder), Rotterdam-Lageland, tel. 010-2518988, www.curzusenzo.nl

CurZus&Zo is open op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 22.00 uur, op vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur, vrijdagavond en zaterdag incidenteel geopend.