Ik zag deze week op TV dat naarmate je ouder wordt je steeds iets minder testosteron aanmaakt en meer oestrogeen. Bij de vrouwen gebeurt het omgekeerde. Dus mannen worden vrouwelijker en vrouwen worden mannelijker. Weliswaar een klein beetje, maar toch.

Dat verklaart waarschijnlijk waarom ik zaterdag heb zitten genieten van het afzwemmen van mijn kleindochter Bo. Dat kleine iele, lachende meisje, dat in dat grote zwembad haar hoofd boven water moet houden. En als ze dan druipend uit het zwembad komt, lijkt het helemaal op zo’n pasgeboren, in het water gevallen katje. Ik ben trouwens niet de enige in het zwembad De Lansingh in Krimpen aan den IJssel. Het gebouw zit bomvol. Honderden vaders, moeders, oma’s en opa’s zijn aanwezig om de prestaties van hun nageslacht te bewonderen.

De leiding van het zwemgebeuren heeft deze keer wat nieuws bedacht. Vlak voordat de kinderen ‘gekleed’ te water zullen gaan spreekt de badmeester de kinderen via zo’n plakmicrofoon toe: ,,Kinderen, zouden jullie het leuk vinden als je papa of mamma of oma of opa mee zouden zwemmen?” Het antwoord is, mede door de akoestiek, een oorpijn veroorzakend ‘ja’. En zo zwemt mijn dochter, ook in kleren, met Bo mee. Het wordt een heel kinderfeest, compleet met cadeautjes na afloop. Iedereen slaagt. Met een gezicht alsof ze de hele wereld al begrijpt, vertelt Bo na afloop: ,,Ik wist wel dat mamma mee zou zwemmen. Ik zag haar zwempakbandje op haar schouder zitten.” Wat ze dan weer niet wist was dat het echte diploma-zwemmen al de vorige week was gebeurd, want op zo’n feestelijke dag kan je een kind natuurlijk niet laten zakken.

Jacques Beket

Zwemmen - Jacques Beket