Elk kind heeft recht op gezond eten om goed te kunnen leren en daarom moeten er gezonde schoolmaaltijden komen zegt Hilgo Wempe, biologiedocent en kandidaat-gemeenteraadslid nummer 6 op de lijst van Volt Rotterdam.

Toen ik in groep vijf zat heeft mijn naam een paar weken lang op het krijtbord gestaan omdat mijn moeder het schoolzwemmen nog moest betalen. Het was een geheugensteuntje, zodat mijn meester elke dag kon vragen: “Hilgo, heb jij het geld mee voor het schoolzwemmen?” Na een paar weken werd hij het zat en zei hij dat ik maar thuis moest doorgeven dat ik niet mee mocht als we niet snel zouden betalen.

Meester Smits wist dat we in armoede leefden, na de scheiding woonde ik met mijn moeder in een caravan, omdat er toen ook al niet voldoende sociale huurwoningen waren. Schoolreisjes waren niet te betalen, en de boodschappen waren elke week een zoektocht.

Meester Smits was mijn favoriete meester en hij heeft het nooit zo bedoeld. Hij begreep gewoon niet wat armoede inhoudt, opgegroeid in een rijk gezin, een vast inkomen en een kast van een huis. Ook de meesten van onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad hebben nooit armoede gekend, hebben een goed inkomen en zijn hoogopgeleid. De meeste politieke partijen willen armoede bestrijden, maar ik merk in hoe er soms gepraat wordt dat ze -net als meester Smits- niet altijd begrijpen wat het leven in armoede betekent.

Ik heb gelukkig nooit honger gekend, maar in Rotterdam leven wel kinderen die met honger naar school gaan. Kinderen die met nog een aantal broertjes en zusjes in een kleine kamer leven en elke nacht met zijn tweeën slapen op een klein matras op de grond. Kinderen die geen laptop hebben en zich minder goed kunnen voorbereiden op wat deze eeuw vraagt.

Ik heb voor Volt gekozen, omdat de vrijwilligers van Volt een nieuwe generatie in de politiek zijn. Zij staan open voor positiviteit en verandering en willen echt iedereen betrekken bij de politiek. Volt gaat niet voor politieke spelletjes, maar voor samenwerking tussen mensen, landen en ook voor samenwerking in de politiek. Voor gelijke kansen voor iedereen.

Volt Rotterdam wil dat er gezonde schoolmaaltijden komen net als in Zweden en Finland, zodat elk kind gezond eten binnenkrijgt om goed te kunnen leren en te groeien. We willen dat kinderen met allerlei verschillende achtergronden elkaar tegenkomen op school en elk kind dezelfde kansen krijgt om het beste uit zichzelf te halen. Ook moeten we veel meer inzetten op de jongerenorganisaties en wijkteams om zo Rotterdammers te helpen die hulp nodig hebben.

Als het aan Volt Rotterdam ligt komen er burgerfora om de gemeenteraad te adviseren. De Rotterdammers die daarin zitten worden gekozen door middel van loting zijn net zo divers als Rotterdam zelf. Dat betekent dat we ook Rotterdammers die moeite hebben met taal, het niet breed hebben of het vertrouwen in de politiek hebben verloren helpen zich aan te melden. Dat is dus meer doen dan alleen uitnodigingsbrieven versturen waarin zoveel moeilijke woorden staan dat je je door schaamte al niet eens meer aan durft te melden.

Met mij is het goed gekomen, het zorgt er wel voor dat ik een andere leraar ben geworden dan meester Smits. De armoede die ik heb gekend zal altijd een stukje van mij blijven. Ik ben en blijf de jongen die nooit op een sport kon, omdat zijn moeder dat niet kon betalen en de jongen die door leerachterstanden niet serieus genomen werd tijdens zijn studiejaren: jij kan het niet, stop er maar mee.

De komende jaren zal ik me dan ook binnen Volt Rotterdam inzetten voor meer diversiteit en aandacht vragen voor de grote armoede in de stad. Als ik bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart voldoende stemmen van de Rotterdammers krijg zal ik dat ook doen in de gemeenteraad voor de hele stad. U kunt ervan op aan dat ik niet vergeet hoe het is als je naam op het bord staat.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.