In de serie concerten ‘Meet the Artists’ trad afgelopen vrijdagavond het ensemble ‘Vento do Norte’ uit Portugal op in Centrum Pro Rege in Kralingen met het muzikale programma ‘Saxual Sounds’, adagio’s, fado’s en tango’s.

Onder de toehoorders: José de Bouza Serrano, de Portugese ambassadeur in ons land! Hun leermeester en muzikaal leider Henk van Twillert (www.saxunlimited.com / www.facebook. com/saxunlimited) presenteerde het geheel en speelde natuurlijk mee – op zijn bariton- én alt-saxofoon. Maar zijn bariton-saxofoon was niet het grootste. In het, Henk van Twillert meegeteld, 9-koppige ensemble van verder jeugdige Portugezen (waaronder 1 dame!) speelde ook iemand, zittend, mee op de kolossale bas-saxofoon.

In ‘Vento do Norte’ zijn alle saxofoons vertegenwoordigd, de sopranino, de sopraan, de alt, de tenor, de bariton en de bas. Het programma bestond uit ondermeer bewerkte muziek van klassieke componisten, maar ook van bijvoorbeeld de muzikale grootheden Astor Piazzolla en Carlos Paredes. Er werd zelfs een werk, ‘Gestures’, uitgevoerd van de in Kralingen woonachtige componist Gerda Geertens (www.gegee.nl). Zij componeerde dat speciaal voor ‘Vento do Norte’. Hoe Henk van Twillert dat voor elkaar had gekregen? Nou, gewoon, Henk maakt tijdens en na zijn concerten kennis met de bezoekers. En als dan blijkt dat iemand muzikant is, kan die zomaar uitgenodigd worden om mee te spelen tijdens een volgend concert. En als iemand muziek schrijft?

U begrijpt het al. Hoe klinken 9 saxofoons? Prachtig! Daar is verder niks bij nodig. De staande ovatie van het publiek na afloop van het concert was volkomen terecht. De serie ‘Meet the Artists’ in Centrum Pro Rege is nog niet afgelopen.

Vento do Norte in Centrum Pro Rege

 

Mis het volgende en (voorlopig?) laatste concert van de serie ‘Meet the Artists’, genaamd ‘Summertime’ op vrijdag 14 juni niet! Kijk op: www.muzikc.nl, want er is nog veel meer te doen op muzikaal gebied, zowel in Centrum Pro Rege als in de Hoflaankerk.