• Horeca controle leidt tot vroegtijdige beëindiging van expositie

Wat op zondag 30 juni als een optimistisch initiatief begon eindigde maandag 29 juli in een deceptie. De expositie van reistekeningen van Jan Wagner in Eetcafé De Steek van Koos en Sylvia van Hecke op de hoek van de Lusthofstraat en de Waterloostraat werd ontruimd na een horeca controle op last van de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk.

Leek het eerst om een storm in een glas water te gaan, vrijdagavond werden de eigenaars door een politieteam gesommeerd deze kleinschalige activiteit te beëindigen op straffe van een hoge boete, omdat ze in strijd zou zijn met de horecawet. Het argument dat het om een culturele kunstzinnige manifestatie gaat, legde geen gewicht in de schaal.

Getorpedeerd
De maatregel veroorzaakte bij de bezoekers van De Steek teleurstelling, verbijstering en onbegrip: Dat een sympathiek initiatief dat de buurt opfleurt en kunstenaars een steuntje in de rug geeft op zo’n manier kan worden getorpedeerd! … Dat ambtenaren de motivatie opbrengen om hun tanden in een nietig visje te zetten terwijl de kranten dagelijks bol staan van megafraude en grootschalige belastingontwijking! … Dat ‘je maintiendrai’ niet inhoudt dat doorgeschoten regelgeving moet worden gehandhaafd!

Jan Wagner diende zijn kunstwerken uit De Steek te verwijderen

Jan Wagner diende zijn kunstwerken uit De Steek te verwijderen

Jan de Grauw
Gangmaker Jan de Grauw, voorzitter van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk, is niet van plan dit over zijn kant te laten gaan. Hij gaat zich met zijn bestuur op de situatie beraden. Tekenaar Jan Wagner reageerde laconiek. Hij laat Koos en Sylvia niet in de steek en heeft tekeningen in bruikleen gegeven uit de serie die hij maakte als herinnering aan de sloop van de Koninginnekerk. De bezoekers zullen niet tegen lege muren hoeven aan te kijken, integendeel! Eetcafé De Steek, Lusthofstraat 2 (hoek Waterloostraat), Rotterdam- Kralingen, tel. 010-2130966.

(van onze kunstredacteur)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.