Zaterdag 1 oktober speelde het Daniel Kwartet in Cultureel Centrum Pro Rege aan de Oudedijk. Op het programma stond het eerste strijkkwartet dat Beethoven publiceerde en het laatste werk dat Schubert schreef en dat pas een jaar na zijn overlijden voor het eerst werd uitgevoerd.

Het Daniel Kwartet bestaat uit Quirine Scheffers, eerste viool; Misha Furman, tweede viool; Itamar Shimon, altviool; Timora Rosler, cello. Timora is nog niet zo lang lid van het Daniel Kwartet. Voor deze gelegenheid was het kwartet uitgebreid met de in Kralingen woonachtige celliste Katja Dirven.

Virtuoos
Het kwartet op. 18 van Beethoven is zeer levendig en werd met verve gespeeld. Na de pauze stond het Strijkkwintet in C majeur van Schubert op het programma. Dit zeer moeilijke werk werd met viruositeit uitgevoerd. Vooral de cellisten hebben een moeilijke partij, maar Timora Rosler en Katja Dirven zorgden voor een schitterende uitvoering. De vele aanwezigen dankten de musici met een geweldig applaus en na het concert kregen de organisatoren en musici veel complimenten van de aanwezigen.

Unieke kans
Het was een droomstart van het concertprogramma dat de Stichting Muzikc dit seizoen gaat brengen. Het Daniel Kwartet komt volgend jaar terug. In 2017 en 2018 komen 5 concerten, waarin de 15 strijkkwartetten van Beethoven integraal zullen worden uitgevoerd. Het is al vele jaren geleden dat een dergelijke concertserie in ons land werd gehouden. Het is een unieke kans om kennis te maken met alle strijkkwartetten die de geniale componist Beethoven heeft gecomponeerd. En gezien de reacties van het publiek, zal het strijkkwintet van Schubert ook weer worden opgenomen in de programmering van Stichting Muzikc.

Musica Poetica
Het eerstvolgende concert in Cultureel Centrum Pro Rege is op vrijdag 28 oktober a.s. Dan komt het Ensemble Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen met Antoinette Lohmann, viool en viola d’amore en Michal Bitan en João Luís Paixão, zang en declamatie. Het eerste concert van onze reeks met een programma over muziektheater in de 18e eeuw. Met muziek van Vivaldi in de hoofdrol. Aanvang: 20.00 uur.
De clavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen was leerling van Ton Koopman en Tini Mathot. Toegang: 17,50 (15,- in voorverkoop).
Zie voor de overige geprogrammeerde concerten: www.muzikc.nl.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de volgende locaties:
Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145; La Mer/Berlioz, Kortekade 14;
Bladmuziek van der Heijde, Donner, Coolsingel 119; Lectuurwinkel Veenstra, Lusthofstraat 43. Kaarten zijn natuurlijk ook voor aanvang van het concert aan de zaal verkrijgbaar. Wij hebben een pin-automaat.

Foto: Winish Shedi

Foto: Winish Shedi

Online kaarten kopen en reserveren
Bestel of reserveer kaarten voor de concerten van Stichting Muzikc in Pro Rege per email: kaarten@muzikc.nl (vermeld daarbij uw naam en het aantal kaarten).

Het bezoekadres van Pro Rege: Oudedijk 113 in Kralingen, Rotterdam. De concertlocatie is tijdelijk niet te bereiken met tram lijn 7 maar wel met de metro Calandlijn: halte Voorschoterlaan of Gerdesiaweg.  Parkeren in de buurt door de week na 18.00 uur en in het weekend gratis.

(tekst: Muzikc/Anne Gercama)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]