• Verkiezingen gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk 19 maart

Binnen GroenLinks was zij al actief in diverse werkgroepen en vier jaar geleden stond zij bij de verkiezingen op plek 4 op de lijst van Kralingen-Crooswijk. Nu was het voor Debora Fernald (1972) alles of niets en ging zij volledig voor het lijsttrekkerschap. “Het mooie aan GroenLinks vind ik dat er geen onderscheid wordt gemaakt. Iedereen is welkom. Iedereen is mens. En voor mensen ben ik bereid te vechten en voor hun belangen wil ik opkomen. En dat kan in de gebiedscommissie.”

door Joëlle Stapelkamp

De drive op te komen voor de belangen van mensen zat er bij Debora al van jongs af aan in. Zij demonstreerde als kind, in de tijd van Nelson Mandela, al tegen racisme. “Toen ik voor het eerst mocht stemmen, was er voor mij eigenlijk maar één vrouw van één partij waarop ik dat wilde doen en dat was Machteld Cairo van GroenLinks. Door haar – en haar inzet voor de emancipatie van de (Surinaamse) vrouw – heb ik mij jaren later aangemeld bij GroenLinks.” Debora vindt het belangrijk op zoek te gaan naar de kracht in mensen. Haal groepen niet uit elkaar, maar zoek naar saamhorigheid en verbinding. “Je moet mensen laten groeien. Als zij geen kans krijgen, verliezen zij vertrouwen en houd je mensen klein. Creativiteit is volgens Debora de sleutel tot succes. Creatieve ideeën om een wijk op te fleuren en het zoeken naar creatieve oplossingen voor problemen, dat is wat werkt. Dat is waar niet alleen het individu van groeit, maar ook de samenleving als geheel.”

Gemengd
Die creatieve invalshoek komt niet zomaar uit de lucht vallen. Debora volgde een opleiding tot docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werkte een tijd in de mode-industrie. Momenteel werkt zij als docent Kunstvakken op een middelbare school (Calvijn) in Vreewijk en geeft zij bij verschillende onderwijsinstellingen workshops en cursussen op het gebied van dans, muziek, mode en beeldende kunst. Zij geeft vooral les op multiculturele scholen en merkt daar dat er hard gewerkt wordt de scholen zo gemengd mogelijk te maken. “Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet.”

Brede School
Volgens de GroenLinks lijsttrekker is onderwijs – naast huisvesting – een belangrijke pijler voor een goede toekomst. “Men moet zich kunnen redden in een samenleving waarin culturele diversiteit de norm is. Debora is dan ook groot voorstander van het stimuleren van buitenschoolse activiteiten op het gebied van kunst, muziek en sport. Van Debora zou elke school een Brede School mogen zijn. “Dat is goed voor de ontwikkeling van een kind. Zowel op intellectueel als op sociaal gebied.”

Debora Fernald groenlinks

Leefomgeving
Debora heeft in de deelgemeente inmiddels een groot netwerk opgebouwd en probeert op die manier mensen te betrekken bij het ontplooien van activiteiten in hun eigen buurt. “GroenLinks wil meer menselijkheid en minder politiek. Wij willen creatief talent ruim baan geven en hen structureel inzetten om de leefomgeving (verder) te verbeteren. Je hoeft niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Maak gebruik van wat je al aan kennis en creativiteit in je wijk hebt en ontwikkel dat. Wij, de gebiedscommissies, zijn er enkel ter ondersteuning.”

Debora is met haar zwarte kroeshaar met een blonde pluk en kleurrijke, opvallende kleding, geen doorsnee politicus. Zij hecht geen waarde aan promotiekleding. “Een partij zit in je hart. Door een pakje aan te trekken, gaan mensen zich alleen maar anders gedragen. Ik ben gewoon mezelf. Ik sta ergens voor en maak me daar hard voor.”