• Muzikc presenteert ‘Hommage aan Alma Mahler’ op 26 februari in Pro Rege

In de serie ‘vrouwelijke componisten’ zal op vrijdagavond 26 februari het concert ‘Hommage aan Alma Mahler’ plaatsvinden in Kralings zalencentrum Pro Rege. De uitvoerenden zijn Jenny Haisma – sopraan en Jan Willem Nelleke – vleugel. Ten gehore zullen worden gebracht liederen van Alma Mahler, Gustav Mahler en Alexander Zemlinsky.

Alma Schindler was een briljante vrouw. Toch wordt haar muziek zelden uitgevoerd. De vraag is of dit terecht is. Toen Alma Schindler trouwde met Gustav Mahler had ze al meer dan 100 liederen geschreven. De veel oudere Gustav verbood haar verder nog te componeren. “Voortaan is het jouw taak mij gelukkig te maken.”

Ellebogen
Alma bewonderde de componist Alexander von Zemlinski, waarvan zij componeerlessen kreeg, maar Gustav minachtte hem. Toen Gustav jaren later de muziek van Alma doornam, was hij onder de indruk van de kwaliteit van haar werk. De relatie van Alma met Gustav is altijd problematisch gebleven. Ze schrijft: “Ik moet nu steeds mijn ellebogen gebruiken om de plaats die me toekomt voor goed te veroveren. Ik bedoel artistiek gesproken. Het is een feit dat voor hem mijn kunst volstrekt niet telt en de zijne des te meer, terwijl voor mij zijn kunst niet telt in tegenstelling tot de mijne. Zo is het”.

Hommage aan Alma Mahler

Robert Schumann
Op het concert van a.s. vrijdag kunt u zelf uw oordeel vellen. Was Alma een groter genie dan Gustav? En was Zemlinsky zo slecht als componist als Gustav beweerde? Over één ding waren Alma en Gustav het eens: beiden bewonderden Robert Schumann. Het concert is georganiseerd i.s.m. de Gustav Mahler Vereniging Nederland.

Kaarten
Concert:‘Hommage aan Aklma Mahler’, op 26 februari in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen. Aanvang: 20.00 uur. (zaal open: 19.30 uur). Kaarten: 12,50 / studenten 5,-. Reserveren via de website www.muzikc.nl. Ook te koop bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer/Berlioz, Kortekade 14 en Van der Heijde Bladmuziek, Coolsingel 119 (Donner). Aan de zaal kosten de kaarten 15,-

muzikc03