Voor de tweede keer: ‘Wagner in Kralingen’, op dinsdag 25 juni, weer in de Sint Lambertuskerk aan de Oostzeedijk Beneden.

Wagner is nog steeds controversieeel, zie de column van Hugo Verbrugh, achterin deze krant. Desalniettemin, als je een beetje oor voor muziek hebt (naar de mening van De Ster) is de ‘moderne’ aanpak van deze 19e eeuwse componist opmerkelijk. Ja, het verhaal is, zo je wilt, afgrijselijk maar is dat bijvoorbeeld niet ook het geval bij veel van de liederen van Schubert? Tranentrekkers. Maar de muziek… Na het Wagner-concert door cantor-organist van de Sint Lambertus, Eric Koevoets op het grandioos romantische Maatschalkerweerdorgel samen met de sopraan Jenny Haisma op 28 mei, is het nu tijd voor de Wagner improvisaties over ‘Der Ring des Nibelungen’ door de blinde organist Henco de Berg. Het concert begint om 20.00 uur.

Maar, je kan niet zomaar naar een Wagner-concert, toch? Daarom houdt musicoloog Menno Dekker een inleiding vanaf 19.00 uur. Menno Dekker zal het volgende aan de orde stellen: 1. Wie is Richard Wagner? Hij zal het gedachtengoed van deze (zeer) Duitse componist plaatsen in de 19e eeuwse context. Waaruit bestaat zijn muzikale betekenis? Menno Dekker zal het een en ander ‘illustreren’ met eigen pianospel en hij heeft een CD-speler bij zich. 2. In zal worden gegaan op de strekking van ‘De Ring’ en de betekenis van de melodieën. Uiteraard komen de ‘Leitmotive’ aan bod.

Wagner weer in kralingen

Menno Dekker verzorgt vaker muzikale inleidingen, ‘ook over Mozart’. Hij is docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij noemt zichzelf een ‘muziektheoreticus’, is een muzikale alleseter, ‘Van Wim Zonneveld tot Bach’ en woont in Naarden.