Als je op jezelf woont, is het belangrijk om je goed te verzekeren. Gelukkig is dit in Nederland niet bepaald lastig, want je kunt allerlei woonverzekeringen afsluiten. Maar wat is een woonverzekering eigenlijk? In principe is dit de verzamelnaam voor alle verzekeringen die je nodig hebt om jouw huis en de spullen die hierin staan te verzekeren tegen schade. De woonhuisverzekering is een voorbeeld van een woonverzekering. Veel mensen weten niet goed of zij deze verzekering af moeten sluiten. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wanneer je een woonhuisverzekering nodig hebt.

Is een woonhuisverzekering verplicht?
Wie een hypotheek gebruikt om een huis te kopen, is verplicht een woonhuisverzekering af te sluiten. Ook wanneer je geen hypotheek gebruikt, is een opstalverzekering geen overbodige luxe. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor schade door onverwachte gebeurtenissen aan je woning. Voorbeelden van onverwachte gebeurtenissen zijn: brand, inbraak of storm. Naast het huis vallen ook bijgebouwen binnen de dekking van deze verzekering, zoals de schuur, garage of carport. Wanneer hier schade aan ontstaat door een onverwachte gebeurtenis, klop je bij jouw verzekeraar aan om de schade vergoed te krijgen.

Het is overigens niet zo dat alleen schade aan jouw woning en/of bijgebouwen gedekt wordt wanneer je een woonhuisverzekering afsluit. Ook spullen die aan jouw woning vastzitten vallen namelijk binnen de dekking van een opstalverzekering. Laat je zonnepanelen installeren op jouw dak of in de tuin? Dan hoef je hier meestal geen aparte verzekering voor af te sluiten. Ook een vaste vloer en een inbouwkoelkast vallen onder een woonhuisverzekering. Dergelijke zaken zitten immers aan jouw woning vast, waardoor ze niet onder de inboedelverzekering vallen.

Schade wordt niet altijd gedekt
We haalden hierboven al aan dat een woonhuisverzekering uitkomst biedt bij schade door onverwachte gebeurtenissen. Een verzekeraar keert onder meer geld uit als de schade het gevolg is van brand en elektriciteit, storm, blikseminslag, neerslag en vorst en inbraak en diefstal. Denk alleen niet dat schade altijd vergoed wordt, want er zijn uitzonderingen. Bij schade door slecht of te lang uitgesteld onderhoud aan de woning hoef je bijvoorbeeld niet bij jouw verzekeraar aan te kloppen. Dit geldt ook voor schade door normaal gebruik (slijtage, roest of verrotting) en schade door een aardbeving of grondwater.

Woonhuisverzekering voor huurwoning
Woon je in een huurhuis? Dan ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Je bent zelf immers niet de eigenaar van de woning. De verhuurder moet een woonhuisverzekering voor het pand afsluiten. Vergeet niet om te controleren hoe dit zit voordat je het huurcontract tekent. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan. Laat je zonnepanelen installeren op het dak van een huurwoning? Dan vallen deze niet onder de woonhuisverzekering. Om ze toch goed te verzekeren sluit je een inboedelverzekering af. In dat geval worden niet alleen de zonnepanelen verzekerd voor schade, maar ook de andere spullen in huis. Bij veel verzekeraars kun je zelfs schade door eigen schuld meeverzekeren.