Het panel tijdens het Visiedebat bij Nivon Rotterdam, vlnr: Sarah Reitema (PvdA), Ellen Verkoelen (50PLUS), debatleider Peter Aubert en Gwenaëlle Boyaval (Volt).

In tijden van crisis bestaat meer dan ooit behoefte aan een gloedvol verhaal. Een perspectief dat vertelt waarheen we gaan en waarom offers nodig zijn. Dat bleek uit het zesde Visiedebat, dat op 3 maart werd gehouden bij Nivon in Crooswijk. “Het hoogste woord voeren over de waan van de dag is als een voetballer die de bal vergeet en loert naar het scorebord.”

Waardig bestaan
Verschillende kandidaten voor de raadsverkiezingen volgende week was gevraagd te vertellen wat ze willen bereiken rond de thema’s: Milieu en klimaat, Sociale samenhang en Ruimte en wonen. Iedere partij die dat wilde, kon aan het woord komen. Een kleine selectie van de uitspraken:

  • “Voor tocht- en vochtvrij wonen hebben alle huizen in Rotterdam energielabel A in 2030”, is de visie van Sarah Reitema, nummer drie van de PvdA. Dat is volgens haar goed voor het klimaat en beperkt de energierekening.
  • “In 2030 heeft Rotterdam geen woningnood meer”, aldus lijsttrekker Ellen Verkoelen van 50PLUS. Zij wil voorkomen dat jongeren op achterstand gezet worden, ouderen daarvan de schuld krijgen en de middenklasse niet eens aan de bak komt.
  • “Met een duidelijke uitslag op 16 maart kunnen we eindelijk de oude woonvisie verscheuren en stopt het wegjagen van Rotterdammers uit hun stad”, zo stelde SP-lijsttrekker Theo Coskun. Hij stelde dat er voor iedereen er veel winst te behalen is bij een sociale en rechtvaardige Woonvisie.
  • “In 2030 worden woningen slimmer en eerlijker verdeeld, zodat niemand meer op straat slaapt.” Dat is het streven van Marjolein Moeijes, nummer vijf op de lijst van de Partij voor de Dieren. Zo krijgt iedereen een waardig bestaan, zonder zorgen over uitzetting.
  • “Mede door burgerfora voelt iedereen zich gehoord in 2030, zodat er meer vertrouwen is in de overheid.” Dat was het pleidooi van Gwenaëlle Boyaval, nummer 3 van Volt. Zij gaf aan dat het vertrouwen in de overheid groeit als iedereen zich kan laten horen en ook gehoord wordt.
  • “In 2030 staan in de publieke ruimte voetgangers, fietsers, openbaar vervoer, spelende kinderen, ontspanning en groenvoorzieningen voorop.” Dat vindt Arno van der Veen van Socialisten 010. Het streven naar leefbare wijken kan volgens hem het beste gebeuren door vooral aan te sluiten bij de bestaande woonblokvormen en kleinschalige voorzieningen voor wijkgroen.

Beeldenstrijd
Ook het publiek kwam aan het woord. Een vragensteller zag de samenleving uiteenvallen: “Tegenover zij die bezig zijn met verduurzaming staan zij die niet weten hoe ze volgende maand de huur moeten betalen. Deze twee groepen begrijpen en bereiken elkaar niet.” Een ernstig probleem, verzuchtte debatleider Peter Aubert. Hij was het die al in het voorjaar van 2001 in het Rotterdams Dagblad zei: “Verkiezingscampagnes worden in toenemende mate een beeldenstrijd.” Waar de politiek gloedvol spreekt van groene weiden in het landschap, zijn burgers geneigd grijze nieuwbouwwijken te zien.

De strijd gaat door, rond februari 2023 is er weer een Visiedebat. Wie op de hoogte wil blijven kan zich inschrijven voor de Toorts, de nieuwsbrief van Nivon, op de startpagina rechts op nivonrotterdam.nl

(tekst: Rob Visser – Nivon)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.