De schouw komt eraan: aan de slag met uw sloot

Vanaf 15 oktober 2020 inspecteren onze medewerkers de sloten op de begroeiing. Als u aan het water woont, of uw bedrijf aan water is gevestigd, kunt u verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de sloot.

Planten in het water en op de oever zorgen voor helder water met een goede kwaliteit. Toch is het nodig planten in het water te maaien, omdat te veel planten het doorstromen van water kunnen belemmeren. Dit onderhoud noemen we dagelijks onderhoud. Het snoeien van overhangende takken en het verwijderen van zwerfvuil horen daar ook bij. Een sloot is goed onderhouden als de waterdiepte en begroeiing op orde zijn en ook de duikers schoon zijn. Duikers zijn buizen, van bijvoorbeeld beton of metaal, die onder een weg door sloten met elkaar verbinden. Wanneer onze medewerkers beoordelen dat u zich niet of onvoldoende aan de onderhoudsplicht houdt, kan het hoogheemraadschap het benodigde onderhoud aan de begroeiing uiteindelijk op uw kosten laten uitvoeren.

Meer planten en dieren door Ecokleurenkoers
Hoe u de sloot moet onderhouden, staat in de Ecokleurenkoers. Dit is een kaart waarop alle sloten in ons gebied een kleur hebben gekregen. De kleur – blauw, groen of geel – geeft aan welk onderhoud nodig is voor de sloot.

Is de sloot blauw, dan is goed onderhoud noodzakelijk. Het is belangrijk dat de water- en oeverplanten jaarlijks in het najaar uit de sloot worden verwijderd.

In een groene sloot mag een deel van de waterplanten blijven staan. Zo hebben verschillende diersoorten niet alleen voedsel, maar kunnen ze ook in de planten schuilen en overwinteren. Een strook van drie meter breed moet vrij zijn van waterplanten, zodat het water door de sloot kan stromen.

Gele sloten zijn ruim genoeg om al het water door te laten en planten te laten groeien. Omdat het belangrijke watergangen zijn voor het doorvoeren van water, ligt de manier van onderhoud tussen de blauwe en groene sloot in.

In ‘Onderhoud aan oevers en sloten uitgelegd’ op onze website www.hhsk.nl/onderhoudwatergangen staan voorbeelden van de verschillende kleuren sloten.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.