De najaarseditie van de Week van Ons Water vindt plaats van 16 t/m 31 oktober. Door de versoepelde coronamaatregelen is er deze editie gelukkig al iets meer mogelijk dan in het voorjaar! Grote evenementen en activiteiten waar heel veel mensen samen komen laten wel nog even op zich wachten, maar niet getreurd.

Gedurende deze editie van de Week Van Ons Water vinden in heel Nederland allerlei leuke en leerzame activiteiten plaats. Lees hier over de uitjes die wij organiseren. En meld je snel aan via communicatie@hhsk.nl, voor iedere activiteit hebben we plek voor 20 personen.

Zaterdag 23 oktober 13.00-15.00 Dijkexcursie Ouderkerk a/d IJssel

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en krijgen we te maken met extremere rivierstanden. Als waterschap werken we dagelijks aan stevige dijken die al dit water tegen moet houden. Tijdens deze dijkexcursie legt onze dijkexpert samen met hoogheemraad Paul van den Eijnden uit wat hier allemaal bij komt kijken. We beginnen met koffie en koek, dan krijgt u een presentatie en tot slot nemen we nog even een kijkje bij de dijk, onder meer waar de dijk doorbrak in 1953.

Locatie
De Drie Maenen, Abelenlaan 1, Ouderkerk aan den IJssel

Aanmelden kan via onze website www.hhsk.nl; excursies tijdens de Week van Ons Water.

Wandelt u mee? Lancering wandelgids

De auteurs Cock Hazeu en Peter Kuiper hebben nu een wandelgids samengesteld voor het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard.

Na een half jaar flink rondwandelen, willen ze het publiek ook laten kennis maken met de oer-Nederlands combinatie van land en water, wat zich het beste te voet laat verkennen, aldus de makers. Het mooie gebied Schieland en de Krimpenerwaard kent maar liefs 11 wandelingen. De auteurs overhandigden op 30 september aan dijkgraaf Toon van der Klugt het eerste exemplaar.

Wilt u ook wandelen? Kijk op de website: www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Klaar voor het stormseizoen

In het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april, is de kans op hoog water door storm en regen het grootst. Erg belangrijk dus om er ieder jaar voor die tijd weer voor te zorgen dat alles er goed bij ligt. Dit doen we door de rivierdijken te inspecteren, te zorgen dat de calamiteitenplannen actueel zijn en de beweegbare waterkeringen in tunnels en coupures te testen.

Coupure is een moeilijk woord voor verlagingen in dijken waar een weg de dijk kruist, zoals bijvoorbeeld bij een veerpont of op- en afritten bij sommige woningen. Die coupures kunnen we dichtmaken met balken en in het geval van de veerpoort in Schoonhoven met deuren.

Ieder jaar testen we dit, zodat we weer parate kennis hebben over hoe het moet en kunnen controleren of het materiaal nog goed is. Zo verkleinen we risico’s op overstromingen in een periode dat de risico’s hoger zijn.

Waar houden we rekening mee?

De Nieuwe Maas, Lek en Hollandsche IJssel die door en langs ons gebied stromen, staan zo sterk onder invloed van de waterstand op de Noordzee. We houden de waterstanden en weersverwachtingen altijd goed in gaten, zodat we op tijd kunnen inspelen op hoog water in de rivieren en de polders.

(Ingezonden mededeling www.hhsk.nl)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.