- Schoon. Een Kralingse Plas zonder overlastgevende blauwalg moet in de nabije toekomst haalbaar zijn, aldus een deskundige.
Door Wilke Martens
Het is haalbaar om in de Kralingse Plas in Rotterdam een helder, plantenrijk ecosysteem te krijgen, zonder dat blauwalg overlastgevende proporties aanneemt. Dat zegt Jack Hemelraad, beleidsadviseur bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, naar aanleiding van nieuw onderzoek naar blauwalg in de Kralingse Plas. “We onderzoeken nu hoe we de randvoorwaarden kunnen creëren om ervoor te zorgen dat de blauwalg zo min mogelijk kan groeien.”
Vorig jaar juli werd er nog een bijzonder type blauwalg aangetroffen in de Kralingse Plas, terwijl de werkzaamheden om de waterkwaliteit te verbeteren nog maar net werden afgerond. Toen in 2006 werd geconstateerd dat de waterkwaliteit van het natuurlijke zwemwater niet aan de richtlijn voldeed, werd er een plan opgesteld om de waterkwaliteit te verbeteren. Terwijl op 25 april 2012 de schone Kralingse Plas officieel werd ‘teruggegeven’ aan de gebruikers, bleek dat enkele maanden later vergeefs.
“Het was vorige zomer wel even schrikken toen bleek dat er een nieuwe soort blauwalg gedijde in de Kralingse Plas, de gloeotrichia echinulata”, zegt Hemelraad. “We hadden juist gezorgd dat de omstandigheden voor de oude soort slecht waren. Hierdoor was het water helderder geworden en kon het zonlicht tot de bodem schijnen. Dit bleken de ideale omstandigheden voor die nieuwe soort.”
Normaalgesproken sterft blauwalg weer af als het kouder wordt. “Afgelopen winter bleef de vorst echter lang uit, waardoor blauwalg nog lang kon doorgroeien”, legt Hemelraad uit. “Pas in februari, toen de plas ijsvrij was, konden we het onderzoek starten om te kijken wat we aan de nieuwe blauwalg kunnen doen.”
Blauwalg zit van nature al in het water. Pas als er veel voedingsstoffen (fosfaat) in het water zitten, gaat de hoeveelheid blauwalg voor de mens vervelende proporties aannemen. “We zoeken verschillende manieren om de hoeveelheid fosfaat in het water te beïnvloeden”, zegt Remmert Koch, beheerder van het Kralingse Bos. “Zo zijn waterplanten belangrijk: zij nemen dat fosfaat op waardoor er minder overblijft voor de blauwalg. Maar tegelijkertijd kun je niet te veel waterplanten laten groeien, omdat dat hinderlijk is voor waterrecreanten.”
Nu gaan de onderzoekers van het Hoogheemraadschap bekijken welke maatregelen genomen kunnen worden om de omstandigheden zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor blauwalg. “Totdat die maatregelen genomen zijn houden we de waterkwaliteit van de Kralingse Plas nauwlettend in de gaten”, zegt Hemelraad. “We doen er alles aan om de blauwalg zoveel mogelijk te bestrijden. Als er sprake is van een mogelijk gezondheidsrisico, legt het provinciebestuur een zwemverbod op.”
Maatregelen
Om de groei van blauwalg tegen te gaan, moet de hoeveelheid fosfaat in het water omlaag.
• Intern. Door op een slimme manier te kijken naar de stroming in de plas: die kan gebruikt worden om slib te verzamelen en te verwijderen en zo de hoeveelheid fosfaat omlaag te brengen.
• Extern. Via de schutsluis stroomt er water vanuit de Rotte met de boten mee de Kralingse Plas in. Er wordt onderzocht hoe voorkomen kan worden dat hierdoor extra fosfaatrijk water de plas instroomt.
• Filter. In de Kralingse Plas is al een defosfateringsinstallatie aanwezig om de waterkwaliteit op peil te houden.
Bron: MetroNieuws
recent commentaar