In maart jl. ging ‘We Say Cheese’, nieuwe kaaswinkel aan de Vlietlaan in Kralingen, voor het eerst open. Het is de tweede winkel met die naam in Rotterdam. Eigenaar Dennis Theunissen meldt trots dat hij de inrichting eigenhandig heeft aangebracht. Het resultaat mag er zijn. De kroonluchters vallen op. “Ambachtelijk”, aldus Dennis, “zoals mijn kaas.”

Dennis Theunissen woont al zo’n 19 jaar in Zoetermeer, met zijn vriendin en zoon van 15. Daarvoor in Amsterdam, waar hij een buurtsuper runde in Amsterdam-Noord en biologische winkels in de Jordaan en Amsterdam-Zuid. Dennis: “In Zoetermeer kom ik tot rust. Op mijn werk ben ik altijd druk.”Hofbogen

Hofbogen
Dennis startte enige jaren geleden met ‘We Say Cheese’ In Hoogvliet. Maar toen zich de gelegenheid voordeed om een winkelruimte te betrekken in de Hofbogen, onder het voormalige ‘luchtspoor’, hapte Dennis toe. Daar is nu alweer geruime tijd de eerste ‘We Say Cheese’ te vinden, aan de Voorburgstraat 209 (vlakbij de Bergweg). Omdat het daar goed gaat, wilde Dennis een nieuwe uitdaging. Die vond hij aan de Vlietlaan.

Liefde
Het assortiment kazen is ambachtelijk. Maar dat niet alleen. Dennis: “Lekkerder en goedkoper dan in de supermarkt!” Daar vind je volgens hem meestal fabriekskazen. Soms de betere. Dennis: “Een kaas is pas echt lekker als die met liefde is gemaakt, dus ambachtelijk.” Zijn eigen kaaslijn kreeg de naam ‘Hofbogen’ mee. De lijn is compleet: jong, jong belegen, belegen, extra belegen, en oud. Zijn Hofbogenkazen worden gemaakt in (de omgeving van) Stompwijk, een dorp midden in het Groene Hart, gelegen tussen Zoetermeer en Leiden.

Biologisch
“Daar komt ook mijn biologische kaas vandaan, gaat Dennis door. “Die heet ‘Wilde Weidekaas’ en is een biologische boerenkaas, dat wil zeggen gemaakt van rauwe melk.” De Wilde Weide is zacht van smaak en alleen als jong, jong belegen en extra belegen verkrijgbaar. Dennis: “Die wordt niet oud, krijgt niet de kans.” En daar is de glimlach van Dennis.

Denemarken
Buitenlandse kazen? Uiteraard. Het roodwit-blauwe assortiment is aanwezig en meer dan dat. Bijna iedereen weet tegenwoordig dat die kleuren te maken hebben met de soort schimmel en de korst van de kaas. De blauwaderkaas, zoals de pittige Viking Blue en de zachte en romige Korenbloem laat Dennis uit Denemarken komen. Maar er ligt ook een Hollandse pikante blauwader geitenkaas. Als rode kaasjes liggen er bijvoorbeeld Époisses, Munster en Petit Tourtain. Als witte kaas beveelt Dennis van harte de ovale Brie aan. “Die rijpt anders”, zegt hij. Maar de gewone Brie is er ook en natuulijk de Camembert. Noemenswaard zijn ook de geitenkaasjes met aslaag, zoals Le Cabrissac en Chevre Aramis. Dennis: “De as levert een aparte,
rokerige smaak op.” Dan zijn er nog de ‘ovenkazen’, zoals de rode Ami du Chambertin uit Bourgondië en de Brillat-Savarin.

Er is heel veel keus maar bij We Say Cheese leggen ze graag uit hoe het zit met al die kazen en kaasjes. Als dat door drukte wat minder of zelfs helemaal niet kan, is voor Dennis de lol eraf.

Feest
Ter aanvulling van het kaas assortiment staan achterin de winkel de flessen wijn in het gelid. Rood, wit en rosé. Hetzelfde geldt voor de pijpjes ‘Westlander Bier’, in vele soorten. Om het feest compleet te maken zijn er de versgebrande noten en de Hollandse droge worst. Komt u ’s een kijkje nemen en laat u bijpraten over kaas bij:

We say cheese – Kaas met een glimlach
7 dagen per week geopend
ma-do 10:00 – 18:00, vr 10:00 – 19:00 za 09:00 – 17:00, zo 12:00 – 17:00 m.u.v. de nationale feestdagen, dan zijn wij gesloten.

Vlietlaan 44-b, Rotterdam (Kralingen)
www.facebook.com/kaasbijsijens


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.