Yüled en Sander gidsenkoppel tijdens Eurekaweek

De Eurekaweek is weer van start gegaan en dat betekent dat zo’n vierduizend aankomend studenten van de Erasmus Universiteit de stad Rotterdam – en met name de wijk Kralingen – van 20 tot en met 23 augustus overspoelen. Overdag maken zij kennis met hun opleiding en leren zij de stad beter kennen. ’s Avonds staat het programma veelal in het teken van de studentenverenigingen en kunnen de nieuwelingen het Rotterdamse uitgaansleven tot in de vroege uurtjes ontdekken.

De Eurekaweek kan niet zonder haar zogenaamde Eurekagidsen; ouderejaarsstudenten die weten wat er te koop is in Rotterdam. Zo’n vijfenzeventig gidsenkoppels loodsen de aankomend studenten een week lang van hot naar her om hen wegwijs te maken in de omgeving waar zij de komende jaren zullen vertoeven. Yüled (20 jaar) en Sander (23 jaar) vormen zo’n gidsenkoppel.

Dansen
Het duo kent elkaar van de vorige Eurekeweek toen ze allebei ‘crewer’ waren. “Het klikte en omdat we allebei de Eurekaweek nog eens vanuit een ander perspectief mee wilden maken, hebben we gesolliciteerd.” Hoe de sollicitatieprocedure in haar werk ging? “Naast het sollicitatiegesprek moesten we dansen. We mochten zelf een nummer uitkiezen en daarop moesten we los gaan. Puur vermaak voor de Gidsencommissie van de Eurekaweek natuurlijk”, lacht Yüled.

Studie
Yüled gaat na de Eurekaweek het derde jaar van haar Rechtenstudie in. Het eerste semester gaat ze, als alles loopt zoals gepland, volgen in Italië aan de Universiteit van Bologna. Nu woont Yüled nog bij haar ouders in Spijkenisse, maar over een paar weken woont ze op zichzelf in een kleine studio zo’n zes minuten lopen vanaf de universiteit. “Spannend. Mijn studio is rond maar met de universiteit loopt het nog wat moeizaam. Maar ik ga er vanuit dat het helemaal goedkomt.” Hoe het met haar Italiaanse taalkunsten is gesteld? “Ik ben druk aan het oefenen. Ik moet een basiskennis hebben voordat ik deel mag nemen aan de cursus Italiaans.”

Sander studeert Economie en Recht. Welke kant hij uiteindelijk op wil, weet hij nog niet. “Het zou het leukst zijn als ik beide vakgebieden kan combineren. Zo niet, dan gaat mijn voorkeur denk ik uit naar Economie. De economische kant is vaak gericht op het positieve en het denken in oplossingen, terwijl je bij de juridische kant vaak bezig bent met restricties.” Sander maakt zich over zijn toekomst vooralsnog niet druk. “Ik heb nog even te gaan en mij wordt altijd verteld dat je wel ergens in rolt. Daar houd ik gewoon aan vast”, lacht hij.

Studentenvereniging
Yüled en Sander hebben niks met het verenigingsleven. “Het trekt me niet echt”, vertelt Sander. “Als ik in Groningen was gaan studeren was het misschien anders geweest.” Beiden zijn wel erg betrokken bij de Eurekaweek. Yüled heeft voorafgaande aan het eerste studiejaar zelf ook deelgenomen aan de Eurekaweek. “Het was een gezellige en snelle manier om mensen van mijn studie te leren kennen. Ik heb me enorm vermaakt die week. Het liefst zou ik elk jaar bij de Eurekaweek betrokken zijn!” Tot nu toe lukt dat aardig: deelnemer, crewer en gidsenkoppel. Misschien volgend jaar bestuur?

Sander is vorig jaar ‘crewer’ geweest en vormt nu met Yüled een gidsenkoppel. Hij heeft nooit als deelnemer de Eurekaweek meegemaakt, maar vindt dat geen gemis. “Ik woon in Delft en ben in een kwartiertje in Rotterdam. Bovendien gingen we met een hele groep vrienden van mijn middelbare school op de Erasmus Universiteit Rotterdam studeren, dus ook in sociaal opzicht, vond ik het niet nodig.”

Gidsenduo
De insteek van Yüled en Sander voor de Eurekaweek is zoveel mogelijk proberen de boel bij elkaar te houden. “Het liefst trekken we de hele tijd met de hele groep op, maar we gaan er sowieso voor zorgen dat er in ieder geval één moment op de dag is dat we met z’n allen bij elkaar zijn. Wij willen de aankomend studenten motiveren om zich tijdens de Eurekaweek open te stellen voor alles wat er op hen afkomt.” Yüled en Sander hebben er wel vertrouwen in dat het helemaal goed komt met hun groep. Beiden beamen lachend: “Wij zijn echt heel leuk samen, dus ze willen vast en zeker bij ons blijven!”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.