Vrijwilligers waren van harte welkom in de Wijktuin De Esch op de grootste vrijwilligersdag van Nederland, ‘NL Doet’, zaterdag 22 maart. Maar u kunt ook langskomen op een woensdagvond als u denkt een bijdrage te kunnen leveren!

Vlakbij de Watertoren in de Kralingse wijk De Esch, waar vroeger het voormalige drinkwaterleidingterrein lag, is Wijktuin de Esch te vinden. De tuin grenst aan de Dries van der Vlerkstraat. De tuin is er voor iedereen. Een plek voor jong en oud. Je kan er bloemen en groenten zaaien en oogsten, de tuin onderhouden of zomaar wat rondkijken hoe alles groeit en bloeit. Je kan er in wandelen of luieren, of op een bankje een praatje maken of een spelletje doen met buurtgenoten.

Lessen
Maar er is meer. Er worden in het voorjaar tot de zomer educatieve lessen gegeven aan de kinderen van de Basisschool de Esch. Etentjes worden georganiseerd bij mooi weer voor en door bewoners. Inmiddels is er een authentieke klei-oven gebouwd waar pizza’s en broden in worden gebakken. Een mooie tafel met bijbehorende banken is ontworpen en geïnstalleerd door één van de architecten uit de wijk. En er zijn nog meer ideeën om van deze tuin iets bijzonders te maken.

Ontstaan
Het begon allemaal in 2009 toen een groep enthousiaste bewoners met elkaar een buurttuin lieten ontstaan. In 2012 werd de tuin met ondersteuning van de Deelgemeente Kralingen- Crooswijk een wijktuin, een openbare tuin, met als doel de leefbaarheid van de wijk te bevorderen en een plek te creëren waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ook woningcorporatie Woonstad ondersteunt de wijktuin. In 2013 is de tuin drie keer zo groot geworden mede dankzij de inzet van een groep wijkbewoners die momenteel ondersteund wordt door professionals. Het is de bedoeling dat de bewoners de tuin in 2014 in zelfbeheer nemen.

Kinderen vinden het (bijna) altijd leuk om in de tuin te werken.

Kinderen vinden het (bijna) altijd leuk om in de tuin te werken.

Aanmelden
De wijktuin kan nog meer handen gebruiken. Je hoeft geen deskundige te zijn om mee te doen. Diegenen die houden van zaaien, het onderhouden, het oogsten en het verder ontwikkelen van de tuin in een gezellige sfeer, kunnen, te beginnen met 2 april, iedere woensdagavond terecht vanaf 18.30 uur, tot de avonden weer donker worden in het najaar. Gereedschap is aanwezig.

Informatie en communicatie: wijktuindeesch@hotmail.nl en facebook.com/wijktuin. deesch

(ingezonden mededeling Wijktuin De Esch / Anne Hannon)