Of het uniek is, hebben ze niet uitgezocht, maar dat het hoogst zelden voorkomt, weet het Kralingse echtpaar Jock Geselschap en Antoinette Laan wel. Jock Geselschap (47), oud-bestuurder van de voormalige Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk, zit sinds november 2016 in de Tweede Kamer voor de VVD.

Zijn vrouw Antoinette Laan (51), oud-wethouder Sport, Cultuur en Monumenten en sinds 2014 raadslid voor de VVD Rotterdam, staat op plek 37 van de VVD kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 15 maart aanstaande. Misschien wordt het stokje van Tweede Kamerlid dus wel overgedragen.

Wissel in blessuretijd
“Ik ben ingevlogen voor de laatste speelminuten.” Jock zijn voorganger werd benoemd tot burgemeester en vertrok daarom voortijdig. Het ziet er naar uit dat dit kabinet voor het eerst sinds lange tijd de wedstrijd uit zal spelen tot het laatste fluitsignaal. Nog maar enkele weken en dan geeft Jock Geselschap het stokje mogelijk over aan zijn vrouw. “Ik
heb mijn debuut mogen maken en het smaakt zeker naar meer, maar we hebben ons uiteraard niet allebei gekandideerd. Dat voelt raar. Bovendien is Antoinette gewoon een betere politicus”, lacht Jock. “Antoinette is beter in het debat; sterker en meer gepassioneerd. Dat voelen mensen. Ik ben meer een schaker die stappen uitdenkt. Wat Antoinette zegt, komt recht uit haar hart. Daar kunnen mensen zich makkelijker mee identificeren.” Antoinette lacht en knikt instemmend, maar geeft aan dat Jock ook wel degelijk een goede debater is. Jock en Antoinette kennen elkaar namelijk van een debatwedstrijd. Het was voor Jock zijn eerste wedstrijd en Antoinette zat in de jury. Jock won. “Ik had de opdracht ‘je moet de jury voor je winnen’ waarschijnlijk iets te letterlijk opgevat.”

Family first
Ondanks twee politiekactieve ouders, gaat het in huize GeselschapLaan maar weinig over politiek. “Rond de verkiezingen is het vrijwel enkel politiek wat de klok slaat, maar normaal gaat het 80% van de tijd over andere zaken.” Jock was bijvoorbeeld een fervent hardloper en ook Antoinette houdt zich bezig met sport – zij het vanaf de zijlijn – als voorzit
ter van Erasmussport. ‘Family first’ is het motto van het gezin bestaande uit Jock, Antoinette, drie zoons en een hond. “We hebben een druk bestaan, maar proberen ook zeker tijd voor elkaar en het gezin vrij te maken. We moeten alles gewoon wat meer plannen en op elkaar afstemmen. Als Antoinette op 15 maart wordt gekozen, ga ik vaker stofzuigen.” Antoinette: “Kan je dit in het artikel opnemen? Dan staat het zwart op wit.”

Woensdag 15 maart Voorlopig is het voor zowel Jock als Antoinette nog even hectisch tot de verkiezingen achter de rug zijn. Er wordt nu nog volop campagne gevoerd in de hoop mensen naar de stembus te trekken en het ‘juiste’ vakje (lijst 1, nummer 37) rood te laten kleuren zodat Antoinette voldoende voorkeursstemmen krijgt. De VVD doet het goed in de peilingen, maar Jock hecht daar niet al te veel waarde aan. “Er is maar één echte peiling en dat is die van woensdag 15 maart.” Ondanks dat Antoinette op plek 37 staat, achten beiden de kans groot dat Antoinette een stoel in de Tweede Kamer gaat bemachtigen. “Ook bij een lagere uitslag is er een gerede kans dat de VVD deel uit gaat maken van een nieuw kabinet. In dat geval schuiven er een paar kandidaten door en komen er plekken vrij voor kandidaten die lager op de lijst staan. Maar ja, je weet het natuurlijk nooit…” En mocht Antoinette net buiten de boot vallen, dan is er nog geen man overboord. “Ik heb het super naar mijn zin als fractievoorzitter van de VVD Rotterdam. Als dit niet doorgaat, wil ik mij kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de VVD Rotterdam voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Maar vooralsnog ga ik woensdag 15 maart het liefst in volle vaart richting Den Haag.”

Joëlle Stapelkamp

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)