LP? Dat betekent Libertarische Partij. Dat is een van de ongeveer 28 partijen op wie wij, stemgerechtigde Nederlanders, woensdag gaan stemmen [ik schrijf ‘… ongeveer 28…’ omdat niet alle partijen in alle kiesdistricten meedoen]. Dat  weet iedereen dezer dagen. Lijst 23, u weet wel.

Hoewel … Hoe weet ik, hoe KAN ik weten wat u, wat iedereen weet? Dat is zo’n gemakkelijke aanname waar we … – maar nu spreek ik alweer iets uit dat zogenaamd vanzelf spreekt … Ik moet nog meer stappen terug doen voordat we echt kunnen beginnen.

Wat weet ik, wat weten we eigenlijk? Of, nog verder terug: wat is weten ‘eigenlijk’?

Die vraag houdt me al heel lang bezig. Ruim vijftig jaar geleden schreef ik al een stukje over ‘Kennis en weten in de geneeskunde’. Het is nog gepubliceerd ook: in september 1964 in het Nederlands Tijdschrift voor Medisch Studenten, zaliger nagedachtenis, om precies te zijn. Aan dat mooie blaadje was ik toen, niet toevallig samen met mijn huidige levensgezellin, verbonden.  Waar blijft de tijd …

Ter zake!

Op z’n laatst NU weet u waarvoor de letters ‘LP’ staan.

Maar ‘ONDERHOND’?? Dat woord kent niemand, zeg ik tegen mezelf. Wiki blijkt, lijkt althans, het wel te kennen, want ik word verwezen naar WikiWoordenboek. Daar vind ik 91 varianten, alfabetisch gerangschikt van ‘alpenhond’ via ‘blindengeleidenhond’, ‘rashond’ en ‘zeehond’ tot en met ‘zwerfhond’. Maar bij ‘onderhond’ vind ik in plaats van een uitleg een mededeling. ‘Deze pagina bestaat niet’, staat er, en ik krijg de opdracht: ‘Typ in het onderstaande veld om de pagina aan te maken (meer informatie staat op de hulppagina). Gebruik de knop Terug in uw browser als u hier per ongeluk terecht bent gekomen.’

Klinkt dat even bemoedigend! Ik mag zelf een nieuwe pagina aanmaken! In een zogenaamde ‘reactie’ op mijn eigen stukje, hieronder, ga ik me wagen aan een eerste vooroefening voor deze nieuwe pagina. Daarop vooruitlopend specificeer ik: ‘Onderhond’ is – alerte lezers zullen het wellicht geraden hebben – de vernederlandsing van het Engelse ‘underdog’, het tegenbeeld van de Duitse ‘Übermensch’. Het is de geuzennaam die ik hierbij voorstel voor de partij die op lijst 23 staat.

Ter zake (bis). Maar meteen komt er al weer een kink in de kabel. Op de kandidatenlijst staan achttien namen, bijna allemaal met een paar regels gegevens en persoonlijke tekst. Eén van hen woont in Rotterdam: Nando Jansen. Laat dat nou uitgerekend de enige zijn bij wiens naam op die lijst niet alleen geen foto, maar ook geen tekst staat … Ik had een voorkeursstem op hem willen uitbrengen, maar daar moet ik nu, terwijl ik dit stukje tik, nog even over ‘zweven’.

Maar met of zonder voorkeursstem: ‘De strijd tegen de politiek kan beginnen’, kopieer ik van de site van de LP.

‘Strijd tegen de politiek … ‘ – een politieke partij die ‘strijdt tegen de politiek’: dat is in elk geval super-origineel, en vooral dat hebben we nodig. ‘De strijd is de vader van alle dingen’, leerde Herakleitos 25 eeuwen geleden al.

En onze Libertariërs lijken het te menen. Allemaal geloven de kandidaten ‘dat ons huidige democratische systeem op zijn retour is en de toekomst ligt in nieuwe innovatieve manieren van het organiseren van onze samenleving. … Samen willen we naar een samenleving die van onderaf wordt vormgegeven’.

Een mooie voorzet voor vormgeving van onderaf gaf, of all people, Burgemeester Aboutaleb (PvdA) in de nacht van 11 op 12 maart. Naar aanleiding van de Turkse Toestanden in Rotterdam liet die in een verklaring weten dat de Consul-Generaal van het Turkse consulaat, Sadin Ayyildiz op een ‘schandalige wijze de gemeente Rotterdam heeft misleid’, citeer ik van de nieuwssite ‘NU’. ‘ ‘Ayyildiz heeft ronduit gelogen over wat er zou gebeuren deze avond’, zegt Aboutaleb. ‘Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen.’

Zulk ondiplomatiek taalgebruik is ook in de politiek ongebruikelijk, maar de wereld in het algemeen en die in Rotterdam in ’t bijzonder zijn nu zó onvoorstelbaar aan ’t veranderen, dat de houding en de woordkeus van onze burgemeester helemaal adequaat zijn. Waarvan acte.

Wordt vervolgd in de rubriek ‘reacties’.

Hugo Verbrugh

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]