Anno 1989 nam Metin Boyraz de winkel in 2e hands elektronica aan de Crooswijkseweg nr. 129 over. Groot was de winkelruimte niet, slechts 60 m2. De naam ‘Radio Crooswijk’ werd tijdens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel spontaan bedacht. In 1998, inmiddels verhuisd (in 1995) naar de veel grotere locatie aan de Crooswijkseweg nr. 69-C, werd de naam gewijzigd in ‘Unitell’, een samentrekking van ‘unit electronics’. De enkele ‘l’ was al bezet als domeinnaam. Naderhand bedacht Metin dat de dubbele l ook kan staan voor ‘lagere prijzen en langere service’.

Wie heden ten dage binnenstapt bij Unitell kan slechts door twee nauwe doorgangen richting balie, want de winkel staat helemaal vol met vooral witgoed (wasmachines, fornuizen, e.d.) en bruingoed (o.m. TV’s). Niet zo heel lang geleden lagen de schappen nog vol met kleine huishoudelijke apparaten. Die zijn niet verdwenen (Bestron e.a. merken), maar het witgoed voert nu overduidelijk de boventoon.

Metin Boyraz
Zoals de naam doet vermoeden, is Metin van Turkse komaf. In 1979 kwam hij naar Nederland. Van jongs af aan had hij belangstelling voor elektronica, maar hij volgde de eerste graads lerarenopleiding en werd onderwijzer aan het basisonderwijs en later aan het voortgezet onderwijs. In 2004 zette hij een punt achter die carrière, want Unitell Electronics eiste steeds meer aandacht op.

Gedurende de 80-er jaren maakte Metin zichzelf verder wegwijs in de elektronica. Hoe hij dat onder meer deed? Door een niet werkende TV uit de ‘koopjeskelder’ van een grote winkel in consumentenelektronica voor een habbekrats mee naar huis te nemen en na lang zoeken het defect op te sporen. In dit geval: een kapotte transistor. Een nieuwe erin en de TV deed het weer! Zijn broers Nouri en Oktavy (Okkie) stonden hem bij. Zij zijn beiden technisch opgeleid.

Metin Boyraz is al jarenlang voorzitter van de Winkeliersvereniging Crooswijkseweg. Naar zijn mening wordt het weer ’s tijd dat de winkeliers en de verhuurders/beheerders de handen ineenslaan om deze Crooswijkse winkelstraat weer tot bloei te brengen. Het ziet ernaar uit dat de eerste stap binnenkort wordt gezet, nl. de renovatie van de winkelluifels. Metin wil ‘nieuw en vooral jong bloed’ in het bestuur. Wie meldt zich bij hem? Van 1998 tot 2006 was hij voorzitter van de Rotterdamse afdeling van een vereniging ter verbetering van de kwaliteit van ondernemers van (recent) buitenlandse afkomst en hij was gedurende een periode algemeen bestuurslid van de Kamer van Koophandel Rotterdam.

Assortiment
In 1989 veranderde de winkel in 2e hands elektronica in een winkel waarin alleen nog nieuwe spullen werden verkocht. Om te beginnen satellietschotels / ontvangstsystemen. Logischerwijs werd het assortiment vervolgens uitgebreid met televisies. Die staan nog steeds te koop en de afmetingen worden van jaar tot jaar enormer. Samsung is daarbij nummer 1, met LG als goede tweede. Ook verkocht Metin mobiele abonnementen.

Witgoed
In 1995 vond de verhuizing naar de huidige locatie, Crooswijkseweg 69-C, plaats. Die bleek drie keer zo groot als de oude locatie, dus was er veel plaats voor witgoed! Zoals tevoren al aangegeven, staat de winkel nu vol met: wasmachines, drogers, koelkasten, vriezers, kooktoestellen en fornuizen. Want vrouwen willen ze zien! Dat weet Metin maar al te goed.

Vakhandelmodel
Een niet onbelangrijke bijzonderheid: het zgn. vakhandelmodel. Omdat Unitell is aangesloten bij een inkooporganisatie kan Metin exclusieve huishoudelijke apparatuur aanbieden. Dat betekent dezelfde apparaten die ‘overal’ te koop staan, maar met meer functies, tegen dezelfde prijs!

In ontwikkeling is het ‘eigen label’: apparatuur laten fabriceren met meer en exclusieve functies. Denk daarbij aan de koeling van het glas en het controlepaneel van een fornuis. Zo een staat er al te koop bij Unitell. Dus een klein kind brandt zijn handjes niet meer aan dat fornuis.

Kennis en kunde
Na een kleine 30 jaar is er veel kennis en kunde aanwezig in Unitell. De doe-het-zelvers kunnen achterin de winkel heel veel onderdelen voor elektronica aantreffen. Pal daarvoor, achter de balie, Metin Boyraz. Hij adviseert u graag.

Ook als u wilt laten beoordelen of een huishoudelijk apparaat nog het repareren waard is, bent u bij hem aan het juiste adres.

Dat Unitell bestaat, is kennelijk nog niet tot iedereen in de omgeving doorgedrongen, want af en toe wordt Metin nog verrast met de vraag: ‘zijn jullie nieuw?’

Pasfoto service
Bij Unitell bent u ook welkom voor pasfoto’s – voor paspoort, ID kaart, rijbewijs. e.d. Officieel goedgekeurd en direct klaar!

Toen Metin in 1989 net was begonnen met Radio Crooswijk, ving hij een gesprekje op tussen een ‘Hollandse’ dochter en haar moeder. Moeder: “Kunnen die Turken wel TV’s repareren?” Zou het inmiddels misschien zó zijn dat een ‘Turkse’ dochter aan haar moeder moet vragen: “Kunnen die Nederlanders wel TV’s repareren?

‘Unitell Electronics’, www.unitell.nl (website is in onderhoud), Crooswijkseweg 69-C, 3034 HE Rotterdam, telefoon: 010-4135122.