De verslaggever van De Ster wil er wel even bij gaan zitten als hij het gesprekje begint met Alice (61jr.) en Johan (65jr.) van Heuven in hun ‘GEBAKKRAAM’ op de hoek van de Crooswijksestraat en de Nieuwe Crooswijkseweg. Crooswijkse Ada van Loon (Open-Huis Crooswijk) tipte De Ster: Alice en Johan staan al 40 jaar oliebollen e.d. te bakken, middenin Crooswijk. Daar moest wat aan gebeuren, vond Ada. De verslaggever kijkt om zich heen in de kraam en ontwaart niets wat ook maar enigszins in de buurt komt van een stoel. Zelfs geen krukje. “jullie hebben niets om op te zitten?” Alice: “Zitten kan je in de bak”. De verslaggever is vervolgens niet verbaasd als hij desgevraagd verneemt dat hun beider gezondheid prima is.
Alice en Johan zijn ‘kermisgasten’ . ’s Zomers gaan ze de kermissen af, met hun ‘vracht- en woonauto’ toeren ze erheen, vooral in Brabant en Limburg. Alice: “Dat zijn Bourgondiërs”. Op die kermissen zijn ze te vinden hun ‘mobiele café’. Als u ze daar in actie wilt zien en trek hebt in een biertje of andere nattigheid moet u t.z.t. naar de Rotterdamse kermis aan de Schiehaven.

Winter
’s Winters moet je ook aan de kost komen, vandaar dat het echtpaar met oliebollen bakken is begonnen, nu al 40 jaar geleden. Of ze Joop Wolters kennen van de Hollandse Gebakkraam, op de parkeerplaats van Albert Heijn aan de Oudedijk in Kralingen? Die is ’s zomers ook op kermissen te vinden. Jazeker, ‘kermisexploitanten kennen elkaar allemaal’.

Krenten
40 jaar op dezelfde plek in Crooswijk? Nee, niet helemaal, Alice wil dat duidelijk maken. Op hun tegenwoordige standplaats, aan de rand van het Schuttersveld, stonden vroeger huizen. Die zijn afgebroken. Schuin daartegenover ontbrak een hoekpand op de hoek van de Crooswijkseweg en de Pijperstraat. Daar heeft de gebakkraam ook lang gestaan. Inmiddels is dat al lang geleden volgebouwd.

De buurt is veranderd, weet Alice. ‘Vroeger was Crooswijk een volksbuurt, veel gezinnen met zo’n 5 à 6 kinderen. Nu is de wijk multicultureel maar de mensen van buitenlandse komaf lusten ook oliebollen maar die met krenten moeten ze niet.”

Dauphin
Alice en Johan zijn 37 jaar getrouwd. Alice komt uit Rotterdam heet van huis uit Dauphin en dat is een bekende kermisfamilie. Johan komt uit Zaandam. Ze wonen, zeer naar hun zin, in een woonwagen op het Terbregsehof, achterin Kralingen. Al 37 jaar. “Zet mij niet tussen vier muren”, zegt Alice.

Moeder
Een middelbare man komt langs om oliebollen te halen. “Ik mag ze alleen hier halen van mijn moeder”, verklaart hij. Zijn moeder is 88 jaar en verblijft in het nabijgelegen zorgcentrum Rubroek. Alice weet te vertellen dat veel ‘oude Crooswijkers’ die jaren geleden naar Ommoord zijn verhuisd nog steeds bij hen oliebollen komen halen tegen de Kerst en Oud & Nieuw.

AOW
Zo jong zijn ze niet meer. Hoe lang gaan ze hiermee nog door? Alice: “Tot de dood intreedt”. Ze moet nog zo’n 6 jaar wachten op haar eerste AOW. Johan, naar zijn zeggen, tot augustus van het komende jaar. Het maakt het echtpaar niet uit. In geen geval gaan ze achter de geraniums zitten.

Op een stokje
Boven de luifel van de kraam staat ‘GEBAKKRAAM’ en dat dekt de lading, want behalve oliebollen met en zonder krenten, worden nog veel meer lekkernijen dagelijks gebakken: appelbeignets, vele soorten gevulde bollen (appel, amandelspijs, peer, rum-rozijnen, gele roompudding = Berliner Bol, ananas, bananen) en een uitvinding van Alice: ‘3 Bollen op een Stok’. Het geheel doet denken aan een sateetje, zij het dat er warme en vloeibare Nutella (chocolade-hazelnoot pasta) overheen gaat én poedersuiker. Met dat de verslaggever dit opschrijft krijgt hij er trek in. Dus bij de eerste de beste gelegenheid…

Glans
Merkwaardigerwijs taalt Johan niet naar oliebollen. “Ik hou van bier”, zegt hij met grote stelligheid. Alice daarentegen vindt appelbeignets en oliebollen wél lekker, maar ‘Who the fuck is Alice?’ … (Alice vindt het liedje ‘Living next door to Alice’ mooi. Ga naar: https://www.youtube.com/watch?v=CsrfovOPcjk). Opvolging? Een van hun twee zonen verongelukte ca. 13 jaar geleden op de Bosdreef in het Kralingse Bos. Hij was 18 jaar. Alice: “We moeten doorgaan, maar de glans is eraf.” De andere zoon heeft niet de ambitie om door te gaan met de oliebollenkraam.

Rukwinden
Donderdag 7 december bleef de oliebollenkraam de hele dag dicht. Harde wind is niet zo erg, maar door de rukwinden op die dag zou de luifel zo hard op en neer kunnen zwiepen dat die omlaag zou kunnen komen. Alice: “Je moet er niet aan denken dat er dan mensen staan”.

Pinautomaat
Niet zo heel lang geleden is het Rudolf Steiner College (middelbare school) neergestreken in de nabijgelegen Tamboerstraat. Daar hebben Alice en Johan nogal wat klandizie van. Op schooldagen, omstreeks het middaguur, verdringen de scholieren zich voor de kraam. Alice: “Gelukkig hebben we een pinautomaat”.

De GEBAKKRAAM van Alice en Johan is 7 dagen per week geopend – maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.30 uur.

E.W.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.