Kom je foto’s maken? Dat is mooi maar duwen is beter. Weigeren leek geen optie voor de Sterfotograaf. Dus op de tweede dag van de Rolstoel 2-Daagse, afgelopen vrijdag 13 juli, achter de rolstoel met Bep van Gurp (85 jr.) erin op pad. Van Huis van De Wijk ‘De Nieuwe Branding’ in Crooswijk liep en rolde de stoet naar het Noordplein in het Oude Noorden, de Zwaanshals door (smal stoepje), over dat leuke boogbruggetje weer terug naar Crooswijk en nabij het Schuttersveld eindelijk rust met het optreden van ‘Yes Darling’ het muzikale trio bestaand uit Fifi Fantastic, Mama Gorgeous en Gigi Marvellous. Aansluitend op het Schuttersveld nog even rondhangen met een sapje en rondgedeeld fruit. Vandaar was het nog maar een klein eindje terug naar De Nieuwe Branding, waar de rolstoelwandeling werd afgesloten met een heerlijke maaltijd, bereid door de dames Halima en Ayse. Ze hadden ook wat lekkers gemaakt voor de vegetariërs. Aan tafel riep een mevrouw ‘zonder deze dames komen we nergens’. Dat had ze al eerder geroepen, tijdens de wandeling. Met ‘deze dames’ bedoelde ze, vermoedelijk, Romy en Michelle van de Vrijwilligerswinkel.

Vierdaagse
Het is niet eenvoudig om een gesprek te voeren met iemand die in de rolstoel zit die je voortduwt. Het lawaai van het verkeer, je kijkt elkaar niet in het gezicht en je moet oppassen dat het geen dodenrit wordt. Toch kwam het af en toe tot gedachtewisselingen tussen Bep van Gurp en de Sterfotograaf. Die vroeg, out of the blue, “Hebt u wel ’s de Vierdaagse gelopen?”  Het antwoord: “Ja, als meisje van 16”. Dan wil je meer weten. In De Nieuwe Branding legde Bep uit dat zij van haar 10e tot haar 19e jaar in het weeshuis Neerbosch nabij Nijmegen had geleefd. Thuis in Rotterdam, aan de Nieuwe Binnenweg, was zij een van de dertien kinderen. Hun huis stond er na het bombardement van 14 mei 1940 niet meer. Haar beide ouders waren blind (!) en de omstandigheden waren in het laatste oorlogsjaar zo moeilijk dat de jongste kinderen uit huis werden geplaatst. Zo ook Bep. “Ik was 6 toen de oorlog begon”. Bep trouwde in 1961, haar man overleed al 30 jaar geleden en ze heeft vier kinderen, waarvan drie in de regio wonen en een in Spanje. Bep woont zelfstandig in een zgn. aanleunwoning van woonzorgcentrum Hoppesteyn. Ze vertelt, zonder dat daarnaar gevraagd is, wat ze aanhad tijdens de Vierdaagse, bijna 70 jaar geleden: witte blouse, grijze rok, witte jaeger (wollen) sokken en bruine molières (lage veterschoenen). Op de witte blouse een oranje driehoek. Dit verhaal roept veel vragen op, vindt u niet?

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Vrijwilligerswinkel
Sinds 2016 organiseert de Vrijwilligerswinkel meerdere keren per jaar de Rolstoel 2-daagse.

Deelnemers aan de wandeling zijn ouderen die wonen in het gebied Kralingen-Crooswijk . Zowel degenen die zelfstandig als degenen die in een zorginstelling wonen, zijn van harte welkom om mee te doen.

De vrijwilligers lopen met u twee achtereenvolgende dagen twee verschillende routes. De ene dag door het prachtige Kralingse Bos en op de tweede dag een stadswandeling.  Voor een natje en een droogje onderweg wordt gezorgd. De Rolstoel 2-daagse wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.

Geduwd worden?
Vindt u het leuk om een heerlijke wandeling te maken en nieuwe mensen te leren kennen? Dan bent u van harte welkom op de onderstaande data.  U kunt zich aanmelden voor de Rolstoel 2-Daagse door te bellen of te mailen naar de Vrijwilligerswinkel,  telefoonnummer 010-4414050, info@vrijwilligerswinkel.nl. De kosten van inschrijving: € 2,50 per dag. De huur van een rolstoel: € 1,-.

U kunt nog deelnemen op:

Dinsdag 14 en woensdag 15 augustus

Dinsdag 18 en woensdag 19 september

Duwen?
Houdt u van wandelen en vindt u het gezellig om nieuwe mensen te ontmoeten en een oudere bewoner van Kralingen-Crooswijk een heerlijke dag te bezorgen tijdens de Rolstoel 2-Daagse? Wenst u meer informatie of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Dan kunt u mailen naar info@vrijwilligerswinkel.nl of bellen op telefoonnummer: 010-4414050.

Meer foto’s hier


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.