Afsluiting van het magische jaar in de Botanische Tuin Kralingen en de start van het jaar met twee opvolgende kunstenaars

Zondagmiddag 20 september 2020:

15.00 uur – inloop, 16.00 uur – presentatie ‘artist in residence’ Willem van Hest met kunstwerken, teksten, de bundel waar alles in staat en de start van het jaar met twee opvolgende kunstenaars: Inge Hoefnagel en Mirian Zimmerman.Vanaf dinsdag 8 t/m vrijdag 11 september is de expositie te bezoeken van 9.00 tot 16.00 uur en is de bundel verkrijgbaar. Willem maakt vóór 20 september graag een afspraak voor een bezoek aan de Botanische Tuin Kralingen, Kralingse Plaslaan 110-b, tegenover de zeilclub.

De Botanische Tuin Kralingen is een wonder – Willem van Hest:
‘Een heel jaar werkte ik in die prachtige tuin, tekenen, schilderen en schrijven over al dat steeds veranderende prachtigs. Vaak liep ik er zelf tegenaan, tekende en schilderde ik en maakte ik dagboekachtige, persoonlijke aantekeningen. Maar ook door de ogen van de mensen die ik tegenkwam en soms interviewde, de vrijwilligers, de tuinman en -vrouw, de vrienden en bezoekers keek ik en hoorde ik de verhalen.
Een jaar lang ontstonden er portretten, geschreven, getekend en geschilderd van de tuin en van de mensen van de tuin. Er kwamen exposities en presentaties en een afsluitende bundel, waar het allemaal in staat.’

Mens, Rotterdam & maatschappij
Naast de natuur is Willem van Hest altijd gefascineerd gebleven door de mens in alle verscheidenheid, het onderwijs, de buurt, zijn stad Rotterdam en de maatschappij waarin we samen proberen te leven. Sinds 2005 met Ron Blom en andere kunstenaars, verenigd in hun stichting ‘de ontmoeting voor kunst & cultuur’. Bijvoorbeeld met daklozen, ‘Havenzicht op stelten’, op basisscholen, ‘Wereldtulpen uit Rotterdam’, met senioren en met Sloveense kunstenaars.

Levensbeschouwing
De grote levensbeschouwelijke vragen krijgen via een thematische aanpak steeds vaker een belangrijke plek in zijn leven. ‘Vragen die me bezighouden: wat is er belangrijk in het leven en hoe geef ik dat, altijd samen met anderen, zo indringend en inspirerend mogelijk weer in vorm, in beeld en in tekst? Thema’s van de afgelopen jaren: ‘Paulus, het idealisme, het sublieme & de transformatie’, ‘leve de laatste fase’, over de ouderdom en de dood. En over de liefde: ‘love is all’.’

Mirian Zimmerman en Inge Hoefnagel volgen Willem van Hest op en presenteren zich tijdens het herfstfeest op 20 september.

Mirian Zimmerman
Het landschap is mijn inspiratie. Structuren, ruimte, contrasten en kleur. Het inspireert en verrast. De ontspanning, de droom of juist de harde werkelijkheid. Elke keer anders.
De ervaring van het landschap brengt emotie. Vernietiging en vernieuwing. Eenzaamheid en nietigheid. Verrassing en blijdschap. Dit alles is voor mij het landschap. Ik werk graag in series om me zo in een landschapsaspect beter te kunnen verdiepen. Vooraf maak ik met mijn fototoestel vele schetsen, die ik later in mijn atelier uitwerk in schilderijen of een pasteltekening. Daarnaast maak ik etsen en houd ik me bezig met oude foto procedés zoals bijv. cyanotypie. Mijn werk kan zowel abstract al realistisch zijn, maar altijd ligt er een onderzoeksvraag aan ten grondslag.’

Inge Hoefnagel
‘Mijn inspiratie haal ik altijd van buiten, ik ga regelmatig op reis om inspiratie op te doen. Ik reageer op wat ik zie, ik schets naar de werkelijkheid, maak plannen en werk deze vervolgens uit in mijn atelier. Het gekozen materiaal is altijd ondergeschikt aan het concept dat ik bedacht heb. Dit kan een foto zijn, een object in beton, alles is mogelijk. Tijdens deze werkperiode wil ik beginnen met medicinale en eetbare planten die in de tuin te vinden zijn. Ik ga deze onder een microscoop leggen en tekenen.’

(ingezonden mededeling Willem van Hest  –  zie willemvanhest.nl/ en Facebook)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.