Iedereen is tijdens zijn leven wel eens afdelingshoofd geweest. Ik ook bij een vrachtwagenfabriek, verantwoordelijk voor de onderdelenboeken. Veel werk. Wat gaat stuk, wat moet op voorraad, hoeveel, welke prijs, welke instructie? Niet spannend, maar zo nu en dan kwam er wel een extra handeling bij. In dit geval het op microfiche zetten van de boeken. Veel werk volgens ons, weinig werk volgens onze baas.

Ik gaf de extra klus aan een jonge enthousiaste medewerker René en nodigde hem uit voor een gesprek de volgende dag. De volgende dag kwam hij goed gehumeurd binnen met een grote tas en hij zette een grote eierdoos voor me neer en vroeg mij deze te openen. Dat deed ik. Er zaten 10 gekleurde paaseieren in. Het was bijna Pasen. “Kijk”, zei René,” ieder ei stelt een ochtend of een middag voor. Een werkweek heeft 5 ochtenden en 5 middagen.

De eieren hebben allemaal een verschillende kleur, want mijn werk is in tienen ingedeeld en het past precies.”  Dat klopte. Dat had zijn voorganger zo opgezet. René ging weer naar zijn tas en pakte daar nog 2 eieren uit: op de ene stond ‘micro’ en op de andere ‘fiche’. “Kijk baas, probeer nu eens die 2 extra eieren in de doos erbij te stoppen.” Dat lukte natuurlijk niet, er waren maar 10 holtes in die doos. “Precies. Dus als u wilt dat ik er 2 extra eieren in stop, moet u er eerst 2 uithalen, een ochtend- en een middagtaak, want dan past het wel.” Tja, dat was niet de bedoeling. René pakte toen 2 lege kleine eierdozen (6 eieren) uit zijn tas, pakte de 10 eieren uit de grote doos en zette ze in de 2 kleine en deed de 2 extra eieren erbij.

Dat paste. “Ziet u, als ik 12 eieren over 2 dozen verdeel past het wel maar in 1 eierdoos krijg je er nooit 12.” Genoeg hierover. Dit is mijn Paasverhaal en eigenlijk alleen bedoeld voor de nieuwe wijkraad en gemeenteraad van Rotterdam. Als jullie de politie of de toezichthouders en handhavers nieuwe taken geven, haal dan oude taken weg of neem meer mensen aan. Anders past het niet in de doos. Vrolijk Pasen allen!

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.