Een 44-jarige man moet 14 jaar de cel in omdat hij een ex-collega doodde in Woonmall Alexandrium. Dat heeft de rechter in Rotterdam woensdag bepaald.

Anthonius de H. stak in juli 2013 zijn collega in een tapijtzaak dood. Hij was kwaad op de vrouw omdat zij hem had beschuldigd van seksuele intimidatie. Hij raakte daarop zijn baan kwijt.

Direct na zijn ontslag kocht de verdachte een mes, ging enkele dagen later naar zijn vroegere werkplek en stak de vrouw vijftien keer.

Geen moord
Justitie had 20 jaar cel geëist omdat zij vond dat sprake is van moord. Maar volgens de rechter staat niet vast dat de man het plan had om zijn ex-collega te doden. De rechter gaat daarom uit van doodslag.

Justitie ging uit van moord, onder meer omdat Anthonius de H. direct na zijn ontslag met het mes op zoek was gegaan naar de vrouw in een filiaal van de tapijtzaak in de Bijenkorf. Daar trof hij haar niet aan. Enkele dagen later ging hij naar Alexandrium, nadat hij eerst had gebeld om te controleren of zij daar aanwezig was.

Intrekken
Volgens de rechter valt niet uit te sluiten dat de man het mes had meegenomen om de vrouw onder druk te zetten, zodat zij de beschuldiging van seksuele intimidatie zou intrekken. Voor een concreet moordplan is te weinig bewijs, aldus de rechter.

De rechter spreekt van een “gruwelijk” misdrijf, omdat de man doorging met steken, ondanks de smeekbeden van het slachtoffer. Ook wijst de rechter erop dat de steekpartij plaatsvond op een openbare plek, in de nabijheid van winkelend publiek. De straf is bijna het maximum dat kan worden opgelegd voor doodslag.

rijnmond_offline