Hippische Alliantie Rotterdam organiseert educatief programma voor Rotterdamse jeugd

Rotterdam, 14 augustus 2014 – Voor 200 Rotterdamse kinderen die deelnemen aan de vakantieschool organiseert de Hippische Alliantie Rotterdam de werkweek ‘Werken als een Paard’. Elke dag maken ongeveer 40 kinderen op een speelse en educatieve manier kennis met de paardensport en zetten tegelijk stappen vooruit met taal en rekenen. De werkweek vindt plaats van 18 tot en met 22 augustus op de Rotterdamsche Manège.

Het programma heeft als doel om kinderen aan de hand van een carrière in de sport de parallel te tonen met een maatschappelijke carrière. Gedurende de dag maken de kinderen tijdens verschillende programma onderdelen kennis met paarden en paardensport, door ze de verschillende ontwikkelingsniveaus binnen de paardensport (verzorging, recreatief rijden, aangepast sporten, talentontwikkeling en topsport) te tonen. Tegelijk worden de kinderen door de deelnemende scholen klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar.

DSC_0368

“Je kunt veel bereiken, ook met beperkingen, als je ergens hard voor werkt,” zegt Frans Lavooij, voorzitter van de Hippische Alliantie Rotterdam. “Dat willen wij deze Rotterdamse kinderen graag op een leuke en educatieve wijze meegeven. Bovendien past dit programma goed in onze wens een bijdrage te leveren aan de schrijnende situatie dat veel schoolkinderen in de schoolvakanties (financieel) niet in staat zijn op vakantie te gaan of vakantieactiviteiten te ontplooien. We zijn verheugd dat we na het succes van de pilot in de herfstvakantie het programma verder hebben kunnen ontwikkelen met onze vertrouwde en nieuwe partners, Gemeente Rotterdam, Fonds Gehandicaptensport met S(C)ool on Wheels, Rabobank Rotterdam, de partners binnen de Hippische Alliantie Rotterdam (de Rotterdamsche Manege, Rijvereniging de Hazelaar en het CHIO Rotterdam), vele vrijwilligers en diverse fondsen die het project financieel hebben ondersteund.”

Doorleren tijdens de zomervakantie, in Rotterdam gebeurt het volop. Op Rotterdamse basisscholen, middelbare scholen en mbo’s kunnen leerlingen in zo’n 80 vakantieklassen achterstanden wegwerken. Bovendien kunnen ouders de klas in om bijgespijkerd te worden. In vakantieklassen wordt de lesstof herhaald of worden leerlingen klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar. Ze gaan in groepjes aan de slag en krijgen vaak individuele begeleiding. Het leren en oefenen wordt afgewisseld met excursies, werkbezoeken en (sport)activiteiten.

DSC_0400

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg): “Door de combinatie van leren en ontspanning worden flinke stappen gemaakt. Het helpt enorm als weggezonken kennis wordt teruggehaald of alsnog wordt bijgebracht tijdens de lange vakantieweken. Het maakt dat de leerlingen met zelfvertrouwen aan het nieuwe jaar kunnen beginnen.”

Fonds Gehandicaptensport en (S)Cool on Wheels
Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. (S)Cool on Wheels is een voorlichtingsprogramma voor basisschoolkinderen met als doel dat kinderen een positief beeld krijgen over mensen met een handicap. En dat kinderen met een handicap dezelfde dromen en ambities hebben en ook graag willen sporten. Marieke de Ruijter, docente van (S)Cool on Wheels èn speelster in het nationaal zitvolleybalteam, laat de kinderen tijdens de werkweek ervaren hoe het is om met een handicap te sporten. De clinics (S)Cool on Wheels zijn mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Rabobank Rotterdam.

Hippische Alliantie Rotterdam
Binnen de Hippische Alliantie Rotterdam vertegenwoordigen het CHIO Rotterdam, de Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’ en rijvereniging de Hazelaar de drie pijlers, topsport, breedtesport en aangepaste sport waarmee het samenwerkingsverband voornemens is de hippische sport vanuit Rotterdam regionaal, nationaal en internationaal te stimuleren én om gezamenlijk vorm te geven aan een sociaal maatschappelijk programma en algemeen nut beogende activiteiten.

Meer informatie:
Stichting Hippische Alliantie Rotterdam
Kralingseweg 120, 3062 CG ROTTERDAM   , Tel. 010 – 452 8900
Anita Lussenburg (publiciteit), 06-21585878 of anita.lussenburg@towerhouse.nl