Vorige week donderdag was op NPO 2 een uitzending over 5G in het programma ‘De Kennis van Nu‘. (dat is een televisieprogramma van de NTR. Het  begon in 2014 onder de naam De Kennis van Nu. Vanaf februari 2018 heette het programma kortstondig Focus. In 2019 werd de oorspronkelijke titel weer gebruikt. Het wordt op donderdagavond uitgezonden op NPO 2. Per aflevering staat één onderwerp centraal. In elke aflevering wordt ingegaan op een actueel wetenschapsonderwerp. Het wordt gepresenteerd door Diederik Jekel, Elisabeth van Nimwegen en Lieven Scheire)

De 5G uitzending was in zijn soort goed – gewoon goed. Evenwichtig, wetenschappelijk verantwoord, voorlichtend, iedereen serieus nemend en in zijn/haar waarde latend, ’technisch’ prima in mekaar gezet – kortom, gewoon goede, serieuze televisie.

Maar toch is er een serieus probleem met deze uitzending. Ik illustreer dat aan één passage in de tekst. De anti-5G-activisten kunnen hun zegje doen, maar de conclusie is helder. Er is geen enkele wetenschappelijk onderbouwde aanwijzing dat nabijheid bij 5G-masten leidt tot lichamelijke klachten, concludeert de interviewer, ‘maar we kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat misschien …’, en dan komt het bekende voorbehoud dat onuitgesproken altijd en overal heerst. En dan voegt de interviewer, eerlijk en absoluut adequaat, meteen toe dat je nou eenmaal tijd mensen hebt die dat voorbehoud meteen opvatten als een soort stiekeme bekentenis van de consciëntieuze wetenschapsmens in de trant van ‘we weten wel degelijk dat in een klein aantal gevallen mensen serieuze klachten krijgen, maar we KUNNEN niet met alles rekening houden en laten dit buiten beschouwing omdat we er nu eenmaal niets aan kunnen veranderen’.

Ho; stop even. Is dit, wat ik in de vorige alinea schreef, echt een serieus probleem? Is het niet veeleer zo dat ik, de auteur van dit onschuldige stukje op De Ster Online, nu paranoïde, ziekelijk achterdochtig oftewel behept ben met een neiging tot complot-denken?

Ik bedenk een antwoord op die vraag. Het heeft drie afleveringen.

De eerste aflevering begint met iets dat wij een week of wat geleden in de media konden lezen en horen en zien. Ruim een miljoen mensen in de regio Groot Amsterdam hadden het gevoel gekregen een nieuw leven begonnen te zijn. Ze konden sinds een week of wat weer gewoon slapen! Ik vertrouw erop dat alle lezers van De Ster nu begrijpen wat ik bedoel. Wat ik hier schrijf, is gewoon recht toe recht aan actuele journalistieke waarheid en behoeft verder geen toelichting.

De tweede aflevering speelt nu, eind juli. In absolute tegenstelling tot de eerste, is deze een onversneden verzinsel van mij. In de genoemde regio is een actiegroep ‘Stop Schiphol’ gevormd. ’t Zijn allemaal mensen die zich nu realiseren dat ze jarenlang naar lichaam, ziel en/of geest ziek gemaakt zijn door het steeds erger wordende en uitzichtloos lang voortdurende lawaai. De leden gaan actie voeren om hier een einde aan te maken. Ze voelen zich gesteund door gewoon recht toe recht aan actuele empirische en theoretisch wetenschappelijke waarheid, die … – en nu weet ik het even niet verder. De derde aflevering komt, als alles goed gaat volgende week. Lees intussen over het boek van Matthew Walker ‘Why we sleep’ (2017),

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.