Werken in de bouw of op een werkplaats is niet altijd even veilig. Daarom is het belangrijk om de juiste veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Natuurlijk hangt het af van de plek waar gewerkt wordt, maar sommige veiligheidsvoorzieningen zijn altijd belangrijk om voor elkaar te hebben. Lees in dit artikel waar je rekening mee kunt houden.

Juiste werkkleding
Schoenen met stalen neuzen, handschoenen, helmen, beschermende of reflecterende pakken; er zijn veel soorten werkkleding. Het is als werkgever belangrijk om in de gaten te houden of je personeel wel de juiste werkkleding draagt. Daarom is het verstandig om hier afspraken over te maken; ben je er als werkgever verantwoordelijk voor dat je personeel de juiste kleding draagt of zullen ze dit zelf moeten aanschaffen? Bied dan eventueel een vergoeding aan en check regelmatig of je personeel aan de eisen voldoet.

Goede verlichting
In de bouw of op een werkplaats zul je vaak in de nacht moeten werken. Zorg daarom voor voldoende verlichting op de werkplek van je personeel. Wanneer de ruimte niet goed verlicht is kunnen er nare ongelukken gebeuren. Werkt je personeel veel buiten en bijvoorbeeld langs de weg? Laat dan veiligheidshesjes bedrukken en deel die uit aan je personeel. Bang dat ze die vergeten? Dan kun je ook rugzakjes bedrukken met de naam van je bedrijf erop zodat je personeel hun spullen altijd mee kan nemen.

Machines up-to-date
Werkt je personeel met veel gevaarlijke machines die ze zelf moeten bedienen? Zorg dan dat de machines up-to-date zijn door ze regelmatig van onderhoud te voorzien. Daarnaast is het belangrijk om handleidingen en gebruiksaanwijzingen altijd in de buurt van de machines te hebben. Als er dan een keer iets misgaat dan kun je dit makkelijk erbij pakken en kijken hoe je het snel kunt oplossen voordat de situatie escaleert.

Veilige looproutes
Op een bouw- of werkplaats kan het al snel vol komen te staan met materiaal, gereedschap en andere benodigdheden. Dit kan erg gevaarlijk zijn wanneer er brand uitbreekt. Zorg er daarom altijd voor dat de looproute naar de (nood)uitgang vrij is zodat je personeel in geval van nood snel de werkplaats kan verlaten. Buiten aan het werk? Houd hier ook altijd rekening mee met eventuele gevaarlijke situaties. Extra tip: hang een ontruimingsplattegrond op in de werkplaats. In noodsituaties kan er flink wat stress ontstaan waardoor het personeel misschien niet meer precies weet waar ze de uitgang kunnen vinden.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.