Hoe laat je onbewuste oude ballast los om volgende generaties te ontlasten?

Rotterdam, november 2021Recentelijk kwam het boek ’Ontrafeld’ uit van systemisch expert Fiona Cook (Kralingen, 1964). Een boek dat het midden houdt tussen een psychologische roman en een gids die uitnodigt tot zelfonderzoek. Met een vlotte pen duikt Cook in haar familieverleden met pijnlijke gebeurtenissen en de gedragspatronen die daar onbewust uit voortvloeiden. Gestaafd door de kennis over familiesystemen rekent ze onder andere af met haar steeds terugkerende controledrang en ‘pleasen’. Het zijn voor de lezer herkenbare patronen, die dankzij deze ‘ontrafeling’ doorbroken worden. Zo hoeft de oude ballast niet meer te worden doorgegeven aan volgende generaties. 

Grensoverschrijdend gedrag 
In iedere familie huizen van dit soort patronen die onbewust worden overgedragen aan de volgende generatie. Het grensoverschrijdende gedrag uit haar jeugd had Cook al bijna vergeten of weggedrukt. Ze weet niet of de familieschaamte zo diep geworteld zit, dat het nog steeds niet helemaal blootgelegd kan worden. Door de gebeurtenissen en de reacties van haar omgeving op te schrijven, komt de schrijfster er gaandeweg achter wat de impact is geweest op haar hele leven. Niet alleen de opvoeding van haar eigen kinderen, maar ook zeker het verloop van haar carrière en haar liefdesleven is beïnvloed door oude patronen.

Professional
Cook weet waar ze het over heeft: al 17 jaar begeleidt zij leidinggevenden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ze is gespecialiseerd in de werking van familie- en organisatiesystemen en helpt mensen om inzicht te krijgen in hun hardnekkige patronen. Niet alleen herhalen deze zich van generatie op generatie, maar onbedoeld worden ze ook meegenomen naar het werk. Over het ‘ontrafelen’ van haar patronen zegt Cook: “Dit is het grootste cadeau dat ik mijn kinderen kan geven. We houden ons wel bezig met wat we kunnen doen om de planeet schoon achter te laten voor volgende generaties, maar niet hoe we onszelf kunnen opschonen om onze kinderen en kleinkinderen van onnodige ballast te ontdoen.”

Reviews van lezers

❯ ‘Fiona toont zich kwetsbaar in haar reis die ze ondertitelt met systemische kennis. Dat maakt dit boek een hart-verwarmer en een hoofd-verrijker’

❯ ‘…een moedige tocht die bij blijft. Gaandeweg in een notendop de systemische principes meegekregen’

❯ ‘…dank voor je openheid, kwetsbaarheid en heldere woorden’

❯ ‘…heerlijke schrijfstijl, vlot, niet dramatisch, niet zweverig, kritisch en reflectief’

Voor meer informatie en webshop (voor gesigneerd exemplaar): cookcoaching.nl/boek

Ontrafeld ligt ook bij Amesz in de winkel voor € 24 en is verkrijgbaar bij BOL.com.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.