De vraag hierboven was de kop op de één (= voorste, eerste bladzijde) van de NRC van afgelopen zaterdag. Antwoord: Nee. Het zogeheten “het” dat hierboven (door mij geaccentueerd) bedoeld wordt, was vanaf het begin, is, blijft en zal een loopgravenoorlog blijven, alleen zonder een ‘11.11.11’, als u begrijpt wat ik bedoel (zie in verband met loopgravenoorlog het plaatje en bijbehorende bijschrift. Vooraf even iets anders. Vorige week schreef ik hier over hetzelfde onderwerp. Ster-hoofdredacteur Eeuwke Wolding zette er een PS onder met als oordeel dat ‘ongevaccineerden een gevaar zijn voor de “samenleving”’. Een van mijn goede vrienden die mij soms feedback geeft op mijn stukjes, adviseerde me, in mijn eigen woorden hier samengevat, eens een Echt Goed Gesprek met Eeuwke te entameren; waarvan akte, hierbij).  Terzake!

Voorlopig blijf ik bij oordeel dat ik hier al eerder heb uitgesproken namelijk dat (1) het wetenschappelijk vakgebied ‘Algemene Ziekteleer’ de theorie kent die leert (in houtje-touwtje-woorden samengevat) dat de evolutie de virulentie (= ziekmakende werking) van levende micro-organismen zó heeft gereguleerd dat zowel het micro-organisme als de ‘gastheer’ (heel raar woord in dit verband, maar het IS de vakterm voor de ziekgemaakte patiënt) overleven, en dat dus (2) het coronavirus alleen met zodanig drastische maatregelen uitgeroeid kan worden dat van de gastheren (m/v) ook weinig of niets is overgebleven, en dat het dus (3) tobben blijft. Ik heb intussen een aardig stapeltje krantenknipsels met stukjes tekst die steun geven aan de kern van mijn boodschap. Ik citeer er een (met accentuering van mij):

Omstreeks 11 november (de elfde maand!) is in verschillende Engelse en Belgische televisieprogramma’s herdacht dat om 11.00 uur op die dag de Eerste Wereldoorlog officieel eindigde (Nederland had het op 11.11. te druk met de problemen over de aftrap van Carnaval en deed, zoals trouwens bijna altijd als WO.I  aan de orde komt, dus niet mee). Op Canvas draaide 10 november de documentaire ‘They shall not grow old’. In De Ster van 24 december 2019 schreef ik er over. Hij geeft een uniek levensechte reconstructie in herbewerkte authentieke beelden van de loopgravenoorlog die WO I was. Hij is nu ook online te zien: 

documentarymania.com/They Shall Not Grow 20Old (H.V.)

Het coronavirus zal nooit meer verdwijnen, verwachten wetenschappers. De samenleving moet ermee leren leven. Politici zijn daar nog amper mee bezig’, schreven Mark Lievisse Adriaanse en Niki Korteweg in de papieren editie van de NRC van 20 februari 2021. ‘Het wordt beter, misschien dit jaar nog, maar het coronavirus zal niet meer verdwijnen, verwachten virologen en andere infectieziektenexpertsNRC sprak er acht. Hoewel vaccins zeker verlichting gaan brengen, zou het zomaar nog een paar jaar kunnen duren voordat het virus wereldwijd écht onder controle is. We zullen met het coronavirus moeten leren leven. In de politiek lijkt dat besef nog amper ingedaald, blijkt uit gesprekken met politici en hun adviseurs en uit de verkiezingsprogramma’s (“Het kabinet blijft hardnekkig optimistisch als het over corona gaat. Opnieuw presenteert het kabinet de aangekondigde coronabeperkingen als tijdelijke tegenvaller. Aan langetermijnscenario’s lijkt het vooralsnog te ontbreken” staat in de krant van afgelopen zaterdag).  Daar is corona vooral een tijdelijke crisis waarvan de oplossing in zicht is – als later dit jaar een groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Dan begint het herstel, verwachten partijen, en keert het “normaal” terug. Lijsttrekkers willen het hebben over Nederland ná corona. Amper over Nederland mét corona. Terwijl het coronavirus nog jarenlang ingrijpen van de overheid kan vergen, wat vraagt om politieke keuzes.’ Ik citeer nog maar eens Tom-Jan Meeus in de NRC van Zaterdag: ‘Gretig zeggen politici tegenwoordig dat woorden consequenties hebben. Maar in dit debat moet iemand misschien ook eens vragen of diezelfde politici bereid zijn hieraan praktische betekenis te geven.’LEES ZELF MAAR: nrc.nl/nieuws/2021/11/13/hebben-woorden-echt-consequenties-tweede-kamer-handel-er-dan-naar

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.