Draagmoeder zijn tegen betaling is strafbaar. Als je dat zo plat hoort, dan snap ik dat je denkt: ja, ik begrijp het wel. Het klinkt inderdaad heel koud en kil. Zo zie je maar weer wat nieuws met je doet. Het komt zo geloofwaardig over dat je als leek denkt: ja ze hebben gelijk. Het kabinet vindt dat het vrijwillig moet gebeuren en dat opgroeien in de wetenschap dat je gekocht bent, vreselijk is. Kinderen zijn geen handelswaar. Het belang van een kind moet vooropstaan. Ik kan je vertellen dat het kabinet de plank misslaat. Kijk, als je iets voor elkaar wil boksen dan ga je alle argumenten in de strijd gooien om de ander ervan te overtuigen dat je gelijk hebt. Zo ook het kabinet. Ze brengen het heel mooi, waardoor het lijkt alsof ze gelijk hebben en klaar.

Maar ik weet veel beter. Ik kan je vertellen dat we uiteraard ervoor moeten waken dat de kinderen niet bij debielen terechtkomen. Dat begrijp ik. Maar ik kan je vertellen dat de procedure om een kind te kunnen adopteren een hell of a job is. Het lijkt bijna een ontmoedigingsbeleid. Het duurt lang en  je moet echt geduld hebben. Het duurt lang, omdat ze willen voorkomen dat ze een kind aan de verkeerde meegeven. Met andere woorden, je wordt zo goed gescreend dat het bijna onmogelijk is dat ze een kind meegeven dat niet goed verzorgd wordt. Kijk, in arme landen heb je ook mensen zich voordoen als adoptieouder. Dan kan een kind jarenlang misbruikt worden, seksueel maar ook mentaal. Die schade kun je nooit meer ongedaan maken. Dat snap ik. Maar we moeten niet doorslaan en gaan denken dat vele ouders niet in die behoefte kunnen voorzien om een kind groot te brengen met veel liefde en aandacht, dat wat een kind nodig heeft. En weet je wat het is? De meeste kinderen die bij die gezinnen opgroeien zijn zo evenwichtig, omdat ze alles krijgen wat hun hartje begeert. Deze gescreende ouders hebben die lange procedure doorstaan. Dat geduld opgebracht. Je gaat mij toch niet vertellen dat ze dat met een verkeerde intentie doen? Ja, en als ze ervoor betaald hebben? Ik snap dat je ervoor moet waken dat malloten deze kids in handen krijgen. Maar dat gebeurt ook niet. We kunnen niet die enkele gevallen waar het misgaat met een vergrootglas bekijken. Dat zou niet eerlijk zijn naar het overgrote deel waar het wel goed gaat.

9 maanden is niet niks om een kind te dragen. Met alle ongemakken van dien. Ga dat zelf doen. Dan wil ik horen of je nog net zo roept dat het vrijwillig moet gaan worden. Laat die mensen toch, bij wie het niet lukt om op de reguliere wijze ouder te worden. Laat ze lekker ouder worden met een kind waar ze het geld voor over hebben. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je je als simpele burger deze draagmoeder niet  kan veroorloven. Dit is voor de mensen bestemd met een enorm inkomen. Het geld dat je kwijt bent, daar kan je een appartement van kopen. Dan is het toch mooi als  je al dat geld, no matter what, ervoor over hebt om je kind te realiseren?

Mijn jongste broer is homo en netjes getrouwd met een man. Ze hadden de hele wereld bereisd en stonden op een kruispunt. Wat gaan wij doen? Gaan wij ons leven lang blijven reizen of gaan we aan kinderen beginnen? Omdat ze zo een enorme liefde hebben voor kinderen. Mijn broertje is na mijn scheiding zowat de vader van mijn kinderen geworden en dat alleen maar vanwege zijn warme aandacht en betrokkenheid naar ze toe. Dusdanig, dat ze hem als tweede vader in hun leven zien. Mijn kids zijn nu 26 en 23 en zien hem nog steeds als tweede vader. Mijn broertje  koos dus voor de procedure draagmoeder.  Ik heb die procedure dus van dichtbij meegemaakt en je moet er volledig  achter staan. Anders trek je het niet. Want die grap kost niet alleen een hoop geld. Het gaat ook gepaard met heel veel teleurstelling (mentaal), bijvoorbeeld omdat het niet meteen lukt. Maar geloof mij, toen het lukte was het zo mooi nieuws! De kinderen zijn intussen 2 jaar en zijn de meest gelukkige kids die er rondlopen. Ze stralen zoveel rust uit en komen niks tekort. Krijgen liefde en aandacht, alles wat een kind nodig heeft. Misschien wel meer dan kids die bij een vader en moeder opgroeien.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.