Ruiterpad is een raar woord en fietspad is dat niet. Kijk maar even mee. Op een fietspad rijden fietsen (vervoermiddel) bestuurd door mensen (fietsers). Hetzelfde geldt voor rijwielpad. Rijwielen bestuurd door mensen. Maar dat geldt niet voor ruiterpad. Op een ruiterpad rijden paarden (vervoermiddel) bestuurd door mensen (ruiters). Als je consequent zou zijn zou het dus eigenlijk een paardenpad moeten heten.

Uiteraard heb ik dit wonderbaarlijke fenomeen voorgelegd aan een echte paardenman. Na lang nadenken kwam hij tot de volgende conclusie. “Het woord klopt wel, want het vervoermiddel is eigenlijk de mens die bestuurd wordt door het paard. Niet de mens is bestuurder, maar het paard. De ruiter is ondergeschikt aan het paard, zoals de fiets ondergeschikt is aan de mens. Dat is toch duidelijk?”

Hij keek me aan met ogen, waarin te zien was dat hij zelf erg trots was op zijn antwoord. Dan maar de volgende vraag, hopend op een nog beter antwoord. “Naast ruiters kunnen er ook jockeys op paarden zitten, toch? Hoe zit dat dan?” Als door een wesp gestoken stond hij op en kreeg ik dit keer de volle laag. “Meneer, eh ik ben uw naam vergeten, jockeys ZITTEN niet op een paard, ze STAAN in de stijgbeugels. Dat doen ze om harder te kunnen rennen. Ze racen om te winnen. Er worden weddenschappen op hen afgesloten. Ik doe daar graag aan mee. Ik houd van wedden. En inderdaad, ruiters zitten wel.

Verdorie zit u me nu te sarren?” Ik liet me niet uitdagen. “En hoe zit het dan met springruiters, zitten die nu of staan die?” “Meneer, koop een kaartje voor het CHIO, dan kunt u het zelf zien. Het is het de 74e editie dus ze kunnen het nu echt wel!” “Prima, dat doe ik zeker, maar aangezien u ook van wedden houdt: wedden om een kaartje dat het niet het 74e maar het 75e CHIO is?” Hij knikte, pakte zijn smartphone en klapte hem weer dicht, pakte een kaartje uit zijn jasje en gaf het aan mij. Hij stond op en liep weg zonder te groeten. Ik ben benieuwd of ik hem nog op het CHIO zal zien.

Eduard Schuringa


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.