Kristy Snepvangers en Millstream’s Galante, CHIO 2023. Fotograaf: Nils Boeser

“Droom groots, dan is alles mogelijk!”

Met een stok tussen je benen met een paardenkop erop een dressuurproef afleggen of over hindernissen springen. Het klinkt wellicht velen wat vreemd in de oren, maar hobbyhorsing begint serieuze vormen aan te nemen. Ook op de jubileumeditie van het 75ste CHIO Rotterdam kan je niet om hobbyhorsing heen. Tijdens het programma voor de jeugd zondag 23 juni van 10.00 tot 13.30 uur kan men genieten van optredens van onder andere Siem Budding (Europees Kampioen boogschieten te paard), Kristy en Kitty ‘My little ponies’ met hun Shetlanders en Britt Dekker met haar paard George. Na afloop kan iedereen met zijn eigen hobby horse in de Kid’s Kuip nog het ‘Werken als een Paard mini parcours’ springen en zal Kristy Snepvangers aanwezig zijn om iedereen aan te moedigen.

Kristy Snepvangers onlangs op het CHIO terrein.

Hobbyhorsing
De oorsprong van hobbyhorsing, oftewel stokpaardrijden, ligt in Finland, waar het zich heeft ontwikkeld van een hobby tot een officieel erkende sport. Ook in andere Scandinavische landen is deze sport zeer populair en een aantal jaren geleden is deze sport ook naar Nederland overgewaaid en verovert het in rap tempo de harten van paardenliefhebbers. Het draait allemaal om creatieve expressie. Bij hobbyhorsing is het de bedoeling dat de deelnemers hun innerlijke ruiter in zichzelf naar boven halen, zonder daadwerkelijk een echt paard te berijden. In plaats daarvan rijden ze op hun eigen hobby horse; een houten stok met een paardenkop (of -hoofd? Red.) aan het uiteinde. Het aantal hobby horse-evenementen groeit. Onlangs organiseerde de Nederlandse ruiter Kristy Snepvangers haar allereerste Hobby Horse Cross Event. Het was een groot succes; er was zelfs een wachtlijst. En ook haar hobby horse-collectie blijft maar groeien (zie www.allaboutkristy.nl).

Kristy Snepvangers
Kristy Snepvangers is al jaren actief in en bekend als springruiter en ruiter in internationale eventing: een tak van de paardensport waarbij zowel een dressuurproef, springparcours als een cross-country wordt gereden. Maar wellicht nog bekender is zij van haar eigen YouTube-kanaal waarin ze haar volgers meeneemt in haar topsportwereld en van haar succesvolle kleding- en accessoirelijn ‘All About Kristy’ in samenwerking met Horka. Voeg daar haar eigen hobby horse-collectie aan toe en het plaatje is compleet. Kristy: “Volg je passie, droom groots en stel doelen: dan is alles mogelijk!”

Paardenvirus
Kristy werd al op jonge leeftijd met het paardenvirus besmet. “Ik groeide op tussen de paarden. Ik kreeg de liefde voor de sport mee van mijn moeder en opa. Mijn moeder was een fanatieke wedstrijdrijder en mijn opa is paardenfokker van zowel dressuur- als springpaarden. Ik heb de luxe dat ik door mijn opa alle middelen tot mijn beschikking had en dat mijn moeder me overal naartoe bracht. Mijn moeder is ook mijn coach. Het is zo fijn om zoiets samen met je moeder te kunnen doen!” Kristy begon op vierjarige leeftijd met rijden op een Shetland pony en op achtjarige leeftijd ging ze fanatiek wedstrijden rijden. Op negenjarige leeftijd ontstond de liefde voor Eventing. “Ik kreeg toen mijn allereerste crossles van mijn voormalig coach. Hij heeft mij de basis voor Eventing geleerd.” Kristy ging wedstrijden rijden, bleek talent te hebben en van het een kwam het ander. Toen ze acht jaar was, kreeg ze haar eerste pony die ze vervolgens zelf opleidde. Ze deed met haar eigen opgeleide pony mee aan een internationale Eventing wedstrijd en besloot dit te filmen en op YouTube te delen. De vele positieve reacties leidde tot het opzetten van haar eigen YouTube-kanaal. Een goede zet, want ze heeft daar inmiddels ruim 33.000 trouwe volgers. Vervolgens startte Kristy bij de paarden en heeft op haar slechts twintigjarige leeftijd al meerdere successen op haar naam mogen schrijven, zowel als springruiter als in Eventing. “Ik heb nog stappen te maken, maar mijn doel is het allerhoogste proberen te bereiken in mijn sport; in het oranje jasje deelnemen aan de Olympische Spelen en in welk jaar, dat zien we wel.”

De stokpaardjes bestaan niet alleen in de uitdrukking. Foto: Lotte Dekkers.

Alhoewel sport bij Kristy Snepvangers op nummer één staat, is zij allesbehalve alleen met het beoefenen van haar sport bezig. Want naast het trainen, is zij druk met ondernemen en volgt ze ook nog de studie sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy. “Stilzitten doe ik niet. Ik train mijn paarden, ga naar wedstrijden, maak vlogs voor mijn YouTube-kanaal, studeer en onderhoud mijn webshop en social media. En af en toe geef ik een presentatie voor sponsoren of organiseer ik een hobby horse event met mijn eigen merchandise. “Soms word ik een beetje geleefd door wat er om mij heen gebeurt. Maar er gebeuren zoveel leuke dingen, daar kan ik alleen maar van genieten!”

Joelle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.