In Rotterdam geldt het hele jaar een afsteekverbod van vuurwerk. Ook tijdens de jaarwisseling op 31 december mag er geen vuurwerk worden afgestoken. Waarom is dit? En wat mag er wel worden afgestoken? 7 vragen en antwoorden over dit verbod.
1. Waarom is er een afsteekverbod?
Vuurwerk zorgt voor veel overlast voor mensen en (huis)dieren. Ook kan vuurwerk erg gevaarlijk zijn en zorgt het voor veel schade in de stad. In april 2020 heeft de gemeenteraad besloten tot een algeheel afsteekverbod in Rotterdam. Met het afsteekverbod wil Rotterdam verstoringen van de openbare orde terugdringen. En zorgen voor een veilig en gezellig Oud en Nieuw voor iedereen. De verwachting is dat het afsteekverbod er ook voor zorgt dat er minder vuurwerk in omloop is. Met als gevolg: minder overlast, schade, incidenten en letsel en dus ook minder druk op de hulpdiensten.
2. Waar geldt het verbod?
Het afsteekverbod geldt in heel Rotterdam.
3. Is dit verbod voor altijd?
Het afsteekverbod is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Rotterdam. Dit betekent dat het verbod niet alleen deze jaarwisseling geldt, maar ook voor de jaarwisselingen die zullen volgen.
4. Hoe hoog is de boete?
De hoogte van de boete is van veel dingen afhankelijk. Bijvoorbeeld of het om illegaal vuurwerk gaat en om hoeveel vuurwerk. Ook het moment van afsteken speelt mee. En of degene die het vuurwerk afsteek al vaker in de fout is gegaan. De geldboetes beginnen bij 100 euro en kunnen behoorlijk oplopen.
5. Mag klein (sier)vuurwerk wel?
Ja, klein vuurwerk (het zogenoemde fop- en schertsvuurwerk) mag wel. Dit kindervuurwerk uit categorie F1 is toegestaan. Het afsteekverbod geldt voor vuurwerk uit categorie F2 en F3.
6. Is er een alternatief voor de jaarwisseling?
Op 31 december is het Nationale vuurwerk en het Nationale Kindervuurwerk weer bij de Erasmusbrug. Ook zijn er vuurwerkshows te zien op het strand bij Nesselande en Hoek van Holland.
7. Waar kunt u het melden als er wel vuurwerk wordt afgestoken?
Vuurwerk(overlast) kunt u melden bij de gemeente, telefoon 14 010 of via pagina Overlast doorgeven, of politie, telefoon 0900 8844 of 112 bij spoed. Melden bij de politie kan ook bij Meld misdaad anoniem via telefoon 0800 7000.
Meer informatie
Alle informatie over de jaarwisseling leest u op www.rotterdam.nl/jaarwisseling
(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar