Gelukkig, het is goed gekomen. De opvolging geregeld, heel belangrijk net als het nageslacht bij het koningshuis. Hoewel het koninklijk besluit door Willem nog moet worden genomen (burgemeester word je niet zomaar, al hoef je geen enkel diploma  te hebben) voel ik nu  diepe verbondenheid met Carola. Waarom? We hebben allebei een gereformeerde opvoeding genoten. Dat kan nooit kwaad in een van oorsprong calvinistisch land.

Oké, Carola is nog belijdend en ik ben sinds mijn 12e levensjaar, eigenwijs ventje als ik was, een afvallige, al heb ik mijn moeder later altijd verzekerd dat ik het solidariteitsprincipe dat ik aanhang mee heb gekregen van de dominee, die overigens meestal onbegrijpelijke preken hield voor een kind dat verplicht vanwege het ouderlijk gezag dat toen nog iets voorstelde te kerke ging. Tweede raakvlak: we zijn allebei geboren op 6 oktober. Toeval bestaat niet hoor ik te pas en te onpas. Voor deze keer: dat klopt.Wat een lotsverbondenheid! Carola en ik moeten eens snel gaan praten, haar agenda is nog leeg, ik kan wel een gaatje vinden.

Zij weet natuurlijk nog niets van het vak. Ik moet haar als jurist helaas een teleurstellende boodschap brengen: de burgemeester heeft niet veel te vertellen over ons. De gemeenteraad, democratisch gekozen, de  burgemeester niet, is het hoofd van de gemeente. De raad bepaalt wat er gebeurt in deze stad. Die kan zelfs de burgemeester wegsturen (nooit doen zolang Carola in functie is!).

De burgemeester heeft zelfs geen stemrecht in het college. Zij mag de boel wel voorzitten en zo nodig als verbinder optreden. Toen het  toverwoord “verbinder” in de mode kwam dacht ik dat het iets met een EHBO diploma te maken had maar het gaat dus om een magische kwaliteit (wederom geen diploma vereist) die je maar beter altijd in je cv kunt vermelden. Schijnt enorm te helpen als je een baantje bij de overheid zoekt. De burgemeester is wel het hoofd van de openbare orde. Dat stelde vroeger niet veel voor, meestal werd die afdeling van de gemeente bemand door enkele ambtenaren die uitgerangeerd waren.

Helaas is dit onderdeel van het ambt vandaag de dag veel belangrijker. Aboutaleb lustte er wel pap van: hier een woningsluiting, daar een gebiedsverbod en preventief fouilleren, geen biertje buiten de hekken van het terras drinken en altijd de ME achter de hand, je weet maar nooit. En dan had Abou ook nog tijd rijmelarijgedichtjes te schrijven.Zo schat ik Carola niet in. Die gaat praten en luisteren met ons van s’ochtend vroeg tot s avonds laat, als een echte burgermoeder. Hup Carola!

Ton Rhijnsburger

Stichting Sociaal Advocaten Rotterdam
Crooswijksesingel 34
3034 CJ Rotterdam

010-4044085 direct of 010-4650966 algemeen


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.