Update!

Protest tegen Israël op EUR gecanceld: ‘We willen geen gesprek, maar een revolutie’

Het protest op de campus van de Erasmus Universiteit (EUR) gaat niet door. Uit voorzorg maakte de EUR woensdag bekend alle gebouwen te sluiten. De pro-Palestijnse organisatie gaat nog steeds protesteren, ‘maar de locatie is nog onbekend’. Jasper Schut, voorzitter van vakbond STUUR: “Hiervoor moet je echt je social media in de gaten houden.”

De reden voor het verplaatsen van het protest is onder andere de hoeveelheid extra camera’s die zijn geplaatst, net zoals de hekken en extra beveiliging. ‘De politie heeft aangekondigd aanwezig te zijn, zowel zichtbaar als onzichtbaar’, vermeldt Rotterdam Studenten voor Palestina op Instagram.

Volgens hen zou de mogelijkheid op staatsgeweld, wat binnen handbereik zou zijn, zorgen voor een protest dat niets oplost. Zij zitten niet te wachten op een burgerlijk debat. ‘Wij willen protesteren op onze eigen voorwaarden’, wordt er geschreven. ‘We willen geen gesprek, maar een revolutie. Het is terecht dat ze bang zijn. We zullen hun achtervolgen tot Palestina wordt bevrijd.’


Alle gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijven donderdag de hele dag dicht vanwege de aangekondigde pro-Palestijnse demonstratie. Dat is besloten op ‘dringend advies’ van burgemeester Aboutaleb, de politie en het Openbaar Ministerie.

De demonstratie op de campus kan wel doorgaan. “Het is buitengewoon teleurstellend dat het nodig is om alle gebouwen op de campus te sluiten”, zegt Ed Brinksma, de voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit.

Preventieve maatregel
Reden om de gebouwen dicht te laten, is dat ‘niet kan worden ingeschat’ hoe de demonstratie gaat verlopen. Daarom heeft de universiteit het advies gekregen om deze ‘preventieve maatregel’ te nemen. “Het verloop van protesten elders in het land toont aan dat de risico’s aanzienlijk kunnen zijn.”

Volgens de aankondiging van de demonstratie komen de studenten rond 13:00 uur samen op Erasmus Plaza. De demonstranten eisen onder andere dat de universiteit relaties met Israëlische onderwijsinstellingen verbreekt.

In de oproep (vertaald vanuit het Engels) staat het volgende te lezen: ‘Wij protesteren tegen de medeplichtigheid van onze universiteit aan de aanhoudende genocide in Palestina’ en: ‘Wij eisen onderwijs dat vrij is van kolonialisme en zionisme’.

Digitaal onderwijs
Omdat alle gebouwen dicht gaan, worden alle examens, colleges, oraties en andere evenementen voor deze dag geschrapt. Waar mogelijk wijkt de universiteit uit naar online onderwijs.

“We vinden het belangrijk dat er gedemonstreerd kan worden. Doordat we onze gebouwen niet toegankelijk maken, hopen we ook dat deze demonstratie de nodige ruimte krijgt”, zegt Brinksma.

De EUR richtte eerder al een crisisorganisatie op, die overlegt met de politie en de gemeente. In Rotterdam is het tot nu toe rustig gebleven op en rond de Erasmus Universiteit. Dat is anders in Amsterdam en in Utrecht. De hoofdstad heeft de handen meer dan vol gehad aan gewelddadig verlopen protesten die werden georganiseerd bij de Universiteit van Amsterdam.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.